Degradatie in zicht voor Go Ahead Eagles en NEC

ROTTERDAM, 29 APRIL. NEC en Go Ahead Eagles maken zondag op de laatste speeldag uit wie rechtstreeks naar de eerste divisie degradeert. Beide ploegen verloren gisteren en hebben na 33 speelronden 22 punten. Een van beide is aangewezen op de nacompetitie. Feyenoord verzekerde zich van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi door een 3-0 overwinning op NAC. Vijf andere clubs hebben nog kans op Europees voetbal. Voorwaarde is dat PSV de beker wint.

Ook FC Utrecht (25 punten), Volendam (26) en De Graafschap (28) komen nog in aanmerking voor deelname aan de extra-competitie met zes clubs uit de eerste divisie. De Graafschap heeft zondag voldoende aan een gelijkspel tegen Ajax voor handhaving in de eredivisie. Volendam speelt op eigen terrein tegen Vitesse, Utrecht gaat op bezoek bij FC Twente en Go Ahead speelt in Eindhoven tegen PSV. Hekkensluiter NEC treedt in Tilburg aan tegen Willem II.

Roda JC vertolkt de komende week een sleutelrol in de race om Europees voetbal voor volgend seizoen. Donderdag speelt de ploeg van trainer Huub Stevens in de halve finale van de nationale beker tegen PSV. Bij winst van Roda is de vierde plaats op de ranglijst niet meer interessant. In dat geval zijn PSV en Feyenoord als de nummers twee en drie in de competitie verzekerd van een plaats in het UEFA-bekertoernooi.

Indien PSV wint, speelt de ploeg uit Eindhoven op Hemelvaartsdag in de bekerfinale tegen Sparta. Bij winst voor PSV, komt de ploeg van coach Dick Adfvocaat volgend seizoen uit in de Europa Cup voor bekerwinnaars en speelt de nummer vier van de eredivisie in het UEFA-bekertoernooi. Voor die eindklassering komen nog vijf clubs in aanmerking: Roda JC (55 punten), Sparta en Heerenveen (53) en NAC en Vitesse (52). Roda speelt thuis tegen NAC. Bij winst is de club uit Kerkrade vierde. Alleen bij verlies hebben de andere clubs kans. Sparta moet naar FC Groningen, Heerenveen moet op bezoek in Rotterdam bij Feyenoord en Vitesse speelt uit in en tegen Volendam.

Heerenveen en Sparta werkten gisteren de beste generale af. De Friezen versloegen in het Abe Lenstra-stadion Volendam met 4-3. Tien minuten voor tijd leidden de bezoekers met 2-3 door doelpunten van Samardzic en Simons (2). Wouden en Volendammer Persijn scoorden voor Heerenveen. Straal en Echteld bezorgden in de slotfase de thuisploeg alsnog de winst.

Sparta won voor de tweede keer dit seizoen PSV. Na de 2-1 in Eindhoven volgde gisteren op Het Kasteel opnieuw een 2-1 overwinning voor de Rotterdammers. PSV speelde lamlendig en miste vaste krachten Wouters en Nilis. Beiden kregen rust van coach Advocaat met het oog op de halve bekerfinale van donderdag tegen Roda JC. Routiniers Jalink en Groenendijk scoorden in de tweede helft uit een vrije trap, Cocu bepaalde zeven minuten de eindstand op 2-1.

Vitesse heeft slechts een theoretische kans op Europees voetbal. In het duel met FC Twente wekte de ploeg uit Arnhem gisteren geen moment de indruk ergens voor te strijden. Het vuur laaide even op toen Twente-spelers Mols en Ten Caat na rust met een rode kaart van het veld moesten. Het duel was toen allang beslist door doelpunten van Makaay en Sjoekov.

Ook NEC maakte gisteren een moedeloze indruk in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De nummer laatst verloor met 2-0. Beerens maakte na vijftien minuten het eerste doelpunt. Tien minuten later scoorde aanvoerder Erwin Koeman uit een fraai genomen vrije trap.

Feyenoord won met opvallend gemak van NAC. Al na negen minuten brak Maas de score open. Op aangeven van Ronald Koeman passeerde de middenvelder doelman Karelse. Vijf minuten voor het einde verdubbelde invaller Trustfull de score. Koeman maakte vlak voor tijd het laatste doelpunt aan de Beatrixstraat.

Fortuna Sittard speelde voor eigen publiek 1-1 tegen Roda JC. De ploeg uit Sittard, afgelopen seizoen gepromoveerd, prolongeerde daarmee het verblijf in de eredivisie. RKC drukte Go Ahead dieper in de zorgen door in Deventer met 3-1 te winnen. Vijf minuten voor tijd uitten de supporters van Go Ahead hun onvrede en bestormden zij het veld. Volgens de fans is het bestuur de oorzaak van de tegenvallende resultaten.

Programma laatste speeldag, zondag 5 mei: De Graafschap-Ajax, Volendam-Vitesse, Feyenoord-Heerenveen, Roda JC-NAC, RKC-Fortuna Sittard, PSV-Go Ahead Eagles, Groningen-Sparta, Willem II-NEC, Twente-Utrecht.