AZ keert terug in eredivisie

ROTTERDAM, 29 APRIL. AZ heeft zaterdagavond voor eigen publiek het kampioenschap in de eerste divisie behaald. Acht jaar na de degradatie uit de hoogste afdeling van het betaalde voetbal is promotie naar de eredivisie daarmee een feit voor de fusieclub uit Alkmaar. Omdat naaste concurrent Emmen tegen FC Den Haag niet verder kwam dan 2-2, was de 0-0 in de Alkmaarderhout voldoende voor de titel.

“Dit succes betekent voor mij net zo veel als dat van toen”, refereerde assistent-coach Hugo Hovenkamp na afloop aan de clubsuccessen van begin jaren tachtig. In 1981 behaalde Hovenkamp met AZ de landstitel en stond de club in de finale van het UEFA-Cuptoernooi. Ipswich Town was destijds te sterk.

Emmen kan alsnog promotie afdwingen via de nacompetitie. Behalve de ploeg uit Drenthe doen ook periodekampioenen Heracles en Cambuur mee aan het verlengstuk van de reguliere competitie. De andere drie plaatsen worden op basis van de stand op de ranglijst ingenomen door FC Den Bosch, Veendam en Dordrecht'90 of VVV. De laatste beschikt over de beste papieren. Tegen Haarlem heeft VVV zondag genoeg aan gelijkspel.

De nacompetitie begint op 11 mei. Er wordt gespeeld in twee poules van vier. De nummers zestien en zeventien uit de eredivisie zijn groepshoofd. Beide groepswinnaars van de extra-competitie over zes wedstrijden verzekeren zich van een plaats in de eredivisie voor het seizoen '96-'97.