Ajax-Willem II

Geheel in stijl heeft Ajax afscheid genomen van De Meer. De 5-1 overwinning op Willem II ging vaak gepaard met oogstrelend voetbal, waarbij vooral de Nigerianen zich onderscheidden. Finidi George smaakte het genoegen de laatste treffer te maken in het 62 jaar oude stadion. Hij scoorde drie keer. De spelers van Ajax maakten niet de indruk uit te zijn om de eer op te eisen van het laatste doelpunt. Zelfs bij een veilige voorsprong bleef het team opereren als collectief.

Litmanen opende de score met een fraaie volley uit een voorzet van Wooter. Bij een corner van Hoekstra profiteerde Frank de Boer van de chaos voor het doel van Van Fessem. Finidi George bracht de stand nog voor rust op 3-0. Dat was na aangeven van zijn landgenoot Kanu die hem ook assisteerde bij de vierde treffer. Invaller Silooy verzorgde de pass bij het vijfde doelpunt van Ajax waarbij Finidi op snelheid Van Fessem passeerde. De Gier, die even later geheel vrij opdook voor Van der Sar, kon het leed voor Willem II nauwelijks verzachten: 5-1.

Een half uur voor tijd namen de 19.000 bezoekers met een staande ovatie afscheid van Reiziger en Davids. Van Gaal raakte in de dug-out geëmotioneerd. De technisch directeur maakte Marcio Santos in de slotfase deelgenoot van het kampioensfeest omdat hij steeds meer kan waarderen dat de Braziliaan voor hetzelfde salaris de overstap waagde van Fiorentina naar Ajax, waar hij na een jaar nog steeds geen zekerheid heeft op een vaste basisplaats.

    • Erik Oudshoorn