AC Milan behaalt vijftiende landstitel

ROME, 29 APRIL. Waren de tranen van Fabio Capello gisteren alleen van vreugde of ook een beetje van verdriet? Voor de vierde keer in de vijf jaar dat hij AC Milan traint, is de ploeg kampioen geworden. Toch denkt Silvio Berlusconi, de president van Milan, tussen zijn politieke en zakelijke besognes door hardop over een andere trainer, iemand die Milan behalve punten ook flair kan geven.

Het vijftiende kampioenschap in de 97-jarige geschiedenis van Milan, het vijfde onder Berlusconi, is de overwinning van de degelijkheid. Capello heeft zich ontpopt als een groot strateeg, maar ook als iemand die de punten boven het spektakel stelt. Wedstrijden zoals de spectaculaire Europacup-finale in 1994, toen Capello het hautaine Barcelona van Johan Cruijff met een 4-0 nederlaag naar huis stuurde, zijn er niet veel geweest. De balvirtuoos Dejan Savicevic laat zelden zijn kunsten zien en voor dat andere fenomeen, Roberto Baggio, was het een jaar met vallen en opstaan. Sommige Milan-supporters denken ondanks de vier scudetti, de schildjes voor de landskampioen, met heimwee terug aan eind jaren tachtig. Met Arrigo Sacchi als trainer en het Nederlandse trio Van Basten-Rijkaard-Gullit verloor Milan misschien wat vaker, maar het speelde ook vaker droomvoetbal.

Dat is ook de reden dat Davids en Reiziger naar Milaan worden gehaald. Clubmanager Galliani bevestigde gisteren dat hun contracten al zijn gedeponeerd bij de Italiaanse voetbalbond. Vleugelverdediger Tassotti, 36 jaar, is aan het einde van zijn carriere gekomen en middenvelder Donadoni begint aan een Amerikaans avontuur.

Milan heeft overigens al vijf buitenlanders onder contract: Weah, Savicevic, Boban, Futre en Vieira. Weah is dit seizoen de grote ster geworden. Samen met libero Franco Baresi, die elk jaar net wat stemmen te kort komt voor de Gouden Bal, is Weah de smaakmaker geweest. Zijn killersinstinct in het strafschopgebied en zijn explosieve kracht heeft Milan in veel wedstrijden de overwinning bezorgd.

“Het was een bevrijdende huilbui na een jaar vol spanningen”, zei Capello toen de tranen na de 3-1 overwinning op Fiorentina waren opgedroogd. Woensdag of donderdag moet er duidelijkheid komen over zijn toekomst, in een ontmoeting met dottore Berlusconi: een nieuw contract bij Milan als beloning voor het kampioenschap, of toch Real Madrid, zoals al weken in de sportpers wordt gespeculeerd? De clubbestuurders houden zich op de vlakte. Capello's vrouw zegt dat ze nog geen Spaans aan het leren is. En Capello zelf wilde alleen maar kwijt: “Ik heb besloten, want ik wil zelf mijn eigen toekomst bepalen. Maar voordat ik dat bekend maak, wil ik met de Dottore spreken.”

    • Marc Leijendekker