Zuid-Afrika staakt, rand houdt zich goed

JOHANNESBURG, 27 APRIL. De algemene staking, die de grootste werknemersfederatie in Zuid-Afrika op 30 april wil houden, gaat door. Dit heeft president Nelson Mandela gisteren gezegd. De Zuidafrikaanse rand hield gisteren ondanks de komende staking stand.

“De staking gaat door, maar er zal geen sprake zijn van een agressieve sfeer”, aldus het Zuid-Afrikaanse staatshoofd na overleg met de secretaris-generaal van het verbond van Zuid-Afrikaanse vakbonden (Cosatu), Sam Shilowa. De rand bereikte gistermorgen een laagterecord op 4,5650 rand voor een dollar. Door interveneties van de centrale bank herstelde de munt zich tot 4,43 rand per dollar, iets hoger dan het slot van gisteren op 4,45 rand.

Mandela zei dat ze over het afgelasten van de staking hebben gepraat, maar dat “de datum te dichtbij is”. Cosatu heeft tot de staking opgeroepen uitgeroepen om haar politieke tegenstanders tot concessies te dwingen bij grondwetgevende onderhandelingen, die op 8 mei worden afgerond. Het vakverbond wil dat het recht op staken in de Zuid-Afrikaanse grondwet wordt verankerd. Tevens wil Cosatu dat werkgevers het recht kwijtraken stakende werknemers uit te sluiten van loonbetaling.

De stakingsdreiging is van de factoren waardoor de Zuidafrikaanse munt, de rand, de afgelopen week op de internationale valutamarkten fors is gedaald. De rand, die vorig jaar nog stabiel rond de 3,65 rand voor dollar zweefde, bevindt zich sinds februari in een vrije val en heeft sindsdien 20 procent van zijn waarde verloren. De oorzaak ligt in de twijfels in de internationale financiële wereld over de politieke stabiliteit van Zuid-Afrika en de voortgang van de hervormingen in het land. Handelaren zijn bevreesd dat met name blanke Zuidafrikanen het land zullen verlaten met hun kapitaal en dus hun rands zullen inwisselen voor dollars. (Reuter)