Turkije: visumplicht Nederlanders uitgesteld

ANKARA, 27 APRIL. Turkije heeft de visumplicht voor Nederlanders, die op 1 mei zou worden ingevoerd, uitgesteld tot 1 januari van het volgend jaar. Westerse diplomaten in Ankara zeggen de indruk te hebben dat Turkije hiermee de kwestie feitelijk in de doofpot stopt.

De maatregel om Nederlanders bij binnenkomst in Turkije tien dollar te laten betalen, volgde op de beslissing van Nederland om Turken voortaan voor hun visum te laten betalen. Nederland werd hiertoe gedwongen door het akkoord van Schengen dat voorschrijft dat voor een visum wordt betaald. Nederland en België waren de enige Schengen-landen die tot begin april gratis visa verstrekten aan Turken.

Staatssecretaris Dok-van Weelen (Buitenlandse Handel) maakte tijdens haar ontmoeting enkele weken geleden met de Turkse minister van buitenlandse zaken, Gönensay, bezwaar tegen het feit dat Duitsers en Fransen, inwoners van Schengen-landen, bij binnenkomst in Turkije geen visum hoeven te kopen. Ze wees erop dat gesproken kan worden van een weinig consequent beleid op dit punt. De Turkse bewindsman beloofde haar toen de zaak opnieuw te zullen bekijken. Aangenomen wordt dat de beslissing om de visumplicht voor Nederlanders uit te stellen hiervan het resultaat is.