Herbouw en exploitatie van terminal JFK Airport; Grote order Schiphol in VS

SCHIPHOL, 27 APRIL. De luchthaven Schiphol en de Amerikaanse projectontwikkelaar LCOR zullen samen de leiding hebben over de herbouw en exploitatie van een van de grotere terminals op John F. Kennedy Airport in New York. Met dit megaproject is een bedrag van 1,1 miljard dollar (bijna 1,9 miljard gulden) gemoeid. Dat heeft Schiphol gisteren bekend gemaakt.

JFK Airport heeft in tegenstelling tot Schiphol verscheidene terminals. Het project waar Schiphol bij betrokken is, betreft de herbouw en exploitatie van een terminal die straks zes miljoen passagiers per jaar moet verwerken. Er zullen ongeveer dertig luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, gebruik van maken.

De Nederlandse luchthaven adviseert via Schiphol Management Services (SMS) al onder meer de vliegvelden in Wenen en Jakarta. Voor de Amerikaanse markt heeft SMS een speciale dochtermaatschappij opgericht, Schiphol USA. De omvangrijke opdracht is het eerste grote project van deze dochter.

Schiphol-directeur H. Smits zei gisteren tegen het persbureau ANP dat de opdracht aan het Nederlands-Amerikaanse consortium gegund is wegens de goede reputatie van Schiphol als “een van de beste luchthavens ter wereld”. Ook de kwaliteit van het voorstel en de ervaring die Schiphol de afgelopen jaren zelf heeft opgedaan met de bouw van een bijna compleet nieuwe terminal op een luchthaven in vol bedrijf, hebben meegespeeld bij de keuze.

In het consortium zitten naast Schiphol en LCOR de bouwonderneming Morse Diesel International, ingenieursbureau Fluor Daniel en de financiële instellingen Citicorp Securities en Lehman Brothers. De laatste twee verzorgen de financiering door het plaatsen van obligaties.

De terminal op JFK Airport krijgt twee pieren met 16 tot 18 gates voor grote vliegtuigen. Ook komt er een winkelcentrum. Naar verwachting zal Schiphol bij het begin van het project ongeveer tien medewerkers leveren. Het gaat dan onder meer om mensen die onlangs de omvangrijke verbouwing op Schiphol hebben begeleid. De herbouw zal drie tot vier jaar in beslag nemen. De exploitatie betreft een periode van 25 jaar. Volgens Schiphol is het een van de grootste publieke/private bouwprojecten in de Verenigde Staten. De opdracht is via een zogeheten memorandum of understanding gegund door de Port Authority van New York en New Jersey. Dit openbare lichaam beheert onder meer de luchthavens rondom New York.