Heilige grond

De Cauberg wordt elk jaar opgenomen in het parcours van de Amstel Goldrace, de wielerklassieker die vandaag voor de 31ste keer verreden wordt.

De Limburgse heuvel is 141 meter hoog en bijna anderhalve kilometer lang. De Cauberg heeft een stijgingspercentage van gemiddeld vijf, met uitschieters naar twaalf. In 1992 was de klim van de vierde categorie aankomstplaats in de Tour de France. Een halve eeuw eerder vloog John Braspennincx in de afdaling van de Cauberg door de winkelruit van een juwelier in Valkenburg. De coureur had glasscherven in armen en benen, met een geleend rijwiel behaalde hij toch de nationale titel. De naam van Jan Raas staat gegrift in de mergelwand van de gemeentegrot, onderaan de Cauberg. De Zeeuw dankt de inscriptie aan zijn omstreden wereldtitel in 1979. Bij de laatste beklimming van de Cauberg had hij, in samenwerking met de Duitser Thurau, de Italiaanse medevluchter Baronchelli vakkundig in de hekken gereden, voordat hij zelf juichend over de streep ging.