Gesprek over CAO bij Unilever geschorst

ROTTERDAM, 27 APRIL. De CAO-onderhandelingen bij Unilever zijn vanacht na urenlang praten geschorst. Struikelblok bleef de invoering van een 36-urige werkweek bij het levensmiddelenconcern. Maar de bonden verwachten dat er volgende week toch over arbeidsduurverkorting met Unilever overeenstemming kan worden bereikt.

Bestuurder Piet Fortuin van de industriebond CNV zei vannacht dat beide partijen waarschijnlijk eind volgende week verder zullen praten. Voor de industriebonden CNV en FNV is het zeer belangrijk dat bij Unilever een kortere werkweek wordt gerealiseerd. De vakbonden, die de kortere werkweek tot inzet van hun CAO-onderhandelingen hebben gemaakt, moesten begin deze week bij Philips het onderspit delven. Bij het elektronicaconcern gingen de bonden voor middelbaar en hoger personeel akkoord met een CAO, waarin de 36 uur niet voorkwam.

Maar de bonden koesteren de verwachting dat met Unilever wèl overeenstemming kan worden bereikt over arbeidsduurverkorting. Unilever studeert nu op een voorstel om werknemers in de dagdienst die buiten normale roosters werken extra vrije uren te laten verdienen. “Het gaat om een individueel recht om minder te gaan werken”, aldus een CNV-onderhandelaar. Bovendien komt er een studie naar de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van de werkgelegenheid bij Unilever. In die studie, verricht door externe deskundigen, zal ook arbeidsduurverkorting aan de orde komen.

FNV en CNV dreigden eerder deze week hun looneisen op te schroeven wanneer andere grote werkgevers het voorbeeld van Philips zouden volgen. CAO-coördinator H. Krul van de industriebond FNV liet weten dat de bonden zich in dat geval niet meer gebonden zouden voelen aan de afspraak niet meer dan drie procent loonsverhoging te eisen.