Francatelli van Victoria

In het kleine boekje dat in 1861 verscheen staat hoe je een varken moet slachten, havermoutpap voor 6 personen wordt gemaakt, hoe gezond hop-thee is en dat je een (namaak) krab-selderij salade kunt maken met dunne reepjes kaas.

De auteur van A plain cookery book for the working classes is Charles Elmé Francatelli, chef-kok van koningin Victoria van Engeland. De zuinige Francatelli, die ooit zei dat hij wel duizend families kon voeden van het eten dat in Londen werd weggegooid, was van Italiaanse afkomst en werd in 1805 in Londen geboren. Aan de titel van het boekje kun je zien dat de Francantelli-gerechten eenvoudig te bereiden zijn en bovendien niet veel kosten. Dit is zijn recept voor een kerrie-visgerecht:nr. 91. How to make a fish curry

“Snipper zes uien en bak ze in een beetje boter of vet op een laag vuur tot ze kleur krijgen: voeg dan 3 of 4 in schijfjes geneden appels toe en leg er als ze zacht zijn de stukken vis, van welke soort ook, die eerder in een koekenpan zijn gebakken, bovenop. Strooi een lepel kerrie over de vis, doe het deksel op de sauspan en zet hem een half uur op een middelmatig vuur of als u er een heeft, in de oven. Het kerriegerecht kan dan gegeten worden met gekookte rijst.”

Mij lijkt een half uur suddertijd voor een voorgebakken vis wat aan de al te lange kant. Gebruik moten stevige verse vis en en houd ongeveer de aanbevolen kooktijd aan. Of gebruik gebakken vis, maar haal de pan na een paar minuten van het vuur.

    • Anne Scheepmaker