Clinton: getuigen per video

WASHINGTON, 27 APRIL. Vóór president Clinton morgen per video moet getuigen in een corruptiezaak tegen twee voormalige zakenpartners, stelt zijn staf alles in het werk om te voorkomen dat de bandopname van de presidentiële getuigenis in handen valt van zijn politieke tegenstanders.

Het Witte Huis is vooral bevreesd dat de Republikeinen in de komende verkiezingscampagne fragmenten zullen gebruiken voor politieke televisiespotjes.

De president is gedagvaard om te getuigen in een proces tegen James en Susan McDougal, voormalige vrienden met wie de Clintons in de jaren tachtig investeerden in het inmiddels geflopte onroerendgoedproject Whitewater. Ook Clintons opvolger als gouverneur van Arkansas, Jim Guy Tucker, staat in die zaak terecht. Hen wordt alle drie fraude en samenzwering ten laste gelegd, Clinton is niet aangeklaagd.

De president hoeft niet in persoon te verschijnen voor de rechtbank in Arkansas die de zaak in behandeling heeft. Net als eerdere presidenten die in rechtszaken als getuige gedagvaard zijn (Ford, Carter, Reagan) kan Clinton vanuit het Witte Huis voor een videocamera getuigen.

Niet bekend

Clinton zei donderdag dat hij vindt dat het Amerikaanse volk en de pers “toegang moeten hebben tot mijn getuigenis”, maar dat misbruik voorkomen moet worden. De uitgeschreven tekst zal openbaar gemaakt worden, maar de rechter heeft nog niet beslist wanneer.

Het Nationale Archief en tv-stations uit Groot-Brittannië, Duitsland en Japan hebben bij de rechter om kopieën van de videoband verzocht. Medewerkers van Clinton en advocaten van de verdediging argumenteren daartegen en pleiten ervoor zo min mogelijk kopieën van de band te maken. In afwachting van een besluit van de rechter daarover, wordt de band na vertoning in de rechtszaal verzegeld.

De verdediging, die om Clintons getuigenis heeft verzocht, hoopt dat hij de verklaring van de voormalige rechter en zakenman David Hale zal ontzenuwen dat Clinton hem in 1985 onder druk heeft gezet om onrechtmatig een door de overheid gegarandeerde lening te verstrekken aan Susan McDougal.

    • Juurd Eijsvoogel