Ballast bouwt stadion Sutherland

AMSTELVEEN, 27 APRIL. Ballast Wiltshier, de Engelse dochtermaatschappij van aannemingsconcern Ballast Nedam, gaat het nieuwe stadion bouwen voor de Britse voetbalclub Sunderland AFC.

Met de opdracht is een bedrag van 15 miljoen pond (ongeveer 40 miljoen gulden gemoeid. De constructie van het bouwwerk bestaat uit een combinatie van metselwerk, beton en staal. Het speelveld wordt uitgerust met een irrigatiesysteem en een ondergrondse verwarming. Ook komen er 52 skyboxen, ontvangstruimten, horecafaciliteiten, winkels en kantoorvoorzieningen voor de club in het gebouw. Het stadion van Sunderland, dat uitkomt in de Engelse eerste divisie, zal met 40.000 zitplaatsen het grootste nieuwgebouwde stadion van dit type in het Verenigd Koninkrijk zijn. Op 20 mei start Ballast Wiltshier officieel met de bouw. Het stadion moet voor het seizoen 1997-98 speelklaar zijn. Het is niet het eerste stadion dat de onderneming in het Verenigd Koninkrijk neerzet. Ballast Wiltshier was al betrokken bij de bouw de stadions van Newcastle, Southend-on-Sea en Northhampton. Ballast Nedam oogstte recent veel lof met de bouw van het nieuwe Ajax-stadion, de Amsterdam Arena, dat vanaf volgend seizoen in gebruik is. Dit overdekte stadion heeft tot veel belangstelling geleid bij andere voetbalclubs in Europa. Een woordvoerder van de onderneming verklaarde dat die interesse nog niet heeft geleid tot concrete orders. De opdracht van Sunderland moet, gezien de eerdere bouw van stadions in het Verenigd Koninkrijk, dan ook los worden gezien van de waardering van clubs voor het bouwwerk in Amsterdam-Zuidoost. (ANP)