Air France krimpt Europees netwerk in

Air France gaat de “structureel verlieslijdende” binnenlandse en Europese diensten opheffen en de personeelskosten verminderen.

Alleen zo kan de maatschappij van de ondergang worden gered, waarschuwde topman Christian Blanc gisteren. Op 15 mei zal de maatschappij een reddingsplan bekendmaken. Volgens Blanc kan Air France Europe binnen twee jaar zijn rekeningen niet meer betalen als er niets gebeurt. Het openstellen van het Franse luchtruim voor de buitenlandse concurrentie op 1 april 1997 kan vergaande gevolgen hebben. Zelfs in het gunstige geval, als de concurrentie wegblijft, dreigt voor Air France Europe de komende twee jaar telkens een verlies van 1,3 miljard franc (430 miljoen gulden). Het vliegend personeel zal een salariskorting moeten accepteren en het grondpersoneel moet rekening houden met vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. Van gedwongen ontslagen zal echter geen sprake zijn. De vakbonden houden rekening met 300 tot 350 mensen die vervroegd met pensioen zullen gaan.