Weer levenslang hoofdverdachte Bende van Venlo

DEN BOSCH, 26 APRIL. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 23-jarige hoofdverdachte van de Bende van Venlo vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

De president van het Hof, mr. W. Smulders, achtte het “vanuit een oogpunt van bescherming van de samenleving absoluut noodzakelijk dat de verdachte voorgoed uit de maatschappij wordt verwijderd”. Net als eerder door de rechtbank in Roermond was gebeurd, werd Frenkie P. door het Hof schuldig bevonden aan de doodslag op J. Wissink uit Reuver en het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en aan de moord op vier Turken uit Venlo.

Zijn metgezel Sanny P. (20) werd door het Hof in zes gevallen aangewezen als mededader en in het zevende geval als ontvoerder van het slachtoffer. Sanny P. kreeg een veel lichtere straf dan in Roermond, tien in plaats van achttien jaar, opgelegd, omdat het Hof de kans groot acht dat hij na een dwangverpleging 'als een evenwichtig mens' kan terugkeren in de maatschappij.

De Turkse hoofdverdachte Hacibey K. werd veroordeeld tot vijftien jaar, omdat hij de moord op drie van de vier Turkse slachtoffers zou hebben georganiseerd.

Toen de president deze straf uitsprak, brak in de zaal waar de pers en het publiek de zitting kunnen volgen, groot tumult uit.

Familieleden van K. begonnen verwensingen te schreeuwen naar een groep Venlose rechercheurs en gooiden schoenen en cosmetica in hun richting. De familieleden werden vervolgens met geweld uit de zaal verwijderd, waarna ze buiten op straat luidkeels doorgingen met het verklaren van de oorlog aan de Venlose politie.

Astrid van B., de vriendin van Frenkie P., werd vrijgesproken omdat het Hof veel geloof hechtte aan het dagboek dat na haar veroordeling in Roermond is opgedoken. Zij was twee weken geleden al in onmiddellijke vrijheid gesteld. Zes Turkse verdachten die in Roermond waren vrijgesproken zijn door het Hof alsnog veroordeeld tot straffen die uiteenlopen van drie tot twaalf jaar.

Het Hof verwierp alle bezwaren van de verdediging tegen de manier waarop de verdachten door de politie waren verhoord.

Volgens de verdedigers zijn de verklaringen van met name kroongetuige Sjakie H., die niet in beroep was gegaan tegen zijn straf, onder druk en door suggestie verkregen.