Kritiek burgemeesters op daling aantal lintjes

DEN HAAG, 26 APRIL. De veranderde toekenning van koninklijke onderscheidingen heeft geleid tot onvrede bij burgemeesters en commissarissen der koningin. Zij vinden dat te weinig mensen een lintje hebben gekregen omdat de selectie te streng is.

Bij de lintjesregen zijn vandaag een kleine 1.000 Nederlanders onderscheiden. Dat is fors minder dan voorgaande jaren, toen ter gelegenheid van Koninginnedag gemiddeld aan zo'n 2.500 Nederlanders een lintje werd uitgereikt.

Veel meer vrouwen hebben dit jaar een koninklijke onderscheiding gekregen. Ook zijn enkele buitenlanders onderscheiden. Voor het eerst golden dit jaar de regels van het gemoderniseerde decoratiestelsel. Niet langer zijn onderscheidingen toegekend omdat mensen langdurig hun werk goed hebben gedaan; er is vooral gekeken naar de prestaties buiten het werk. In vroeger jaren werden vooral ambtenaren en bestuurders automatisch onderscheiden.

Commissaris der koningin in de provincie Groningen, H. Vonhoff, vindt het onjuist dat geen enkele burgemeester is onderscheiden. Hij vraagt zich openlijk af of dit de bedoeling is van het nieuwe decoratiestelsel. Vonhoff noemde de criteria vanmorgen voor radio I 'niet deugdelijk' en drong aan op een snelle evaluatie.

De voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden, die alle aanvragen beoordeelde, oud-staatssecretaris mevrouw D.Y.W. de Graaff-Nauta, bevestigt dat preciezer is geoordeeld. “We hebben geprobeerd om streng, maar tegelijk ook eerlijk te zijn”, zegt ze in deze krant.

De hoogste onderscheiding die dit jaar is toegekend, Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, gaat naar Nobelprijswinnaar prof. dr. P.J. Crutzen, directeur van het Max Planck-Instituut voor Chemie in Mainz. Ook is er een lintje voor filmregisseur Marleen Gorris, die onlangs voor Antonia een Oscar won. Onderscheiden zijn verder de bergbeklimmer Ronald Naar, Ajax-voorzitter Michael van Praag, actrice Anne-Wil Blankers en tekenaar Peter van Straaten.