Kamer: extra geld voor huursubsidie

DEN HAAG, 26 APRIL. De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) ongeveer 300 miljoen gulden extra aan huursubsidie uitgeeft. Hij moet deze claim bij de begrotingsbesprekingen in het kabinet op tafel leggen, vindt een meerderheid in de Kamer van PvdA, CDA en een aantal kleinere fracties.

Hoewel Tommel zelf van mening is dat het kabinet al genoeg extra geld heeft uitgetrokken, beloofde hij de boodschap van de Kamer aan het kabinet over te brengen. Tot ongenoegen van de VVD-fractie, de coalitiepartner van de PvdA, die tegen alle moties over meer huursubsidie stemde waarvoor PvdA en CDA geen afdoende financiële dekking hadden aangegeven. Ook de derde regeringsfractie, D66, keerde zich in een aantal gevallen tegen de moties.

De meerderheid van de Kamer wil onder meer dat de huur die alleenstaanden minimaal zelf moeten betalen wordt verlaagd van 318 naar 300 gulden. Verder wil de Kamer dat de huursubsidie voor woningen met een huur tot maximaal 607 gulden niet met een zogenoemde kwaliteitskorting wordt verlaagd. Tommel wil de kortingen laten ingaan bij huren hoger dan 533 gulden. Deze wens van de Kamer kost ongeveer 170 miljoen gulden extra. Vrijwel de hele Kamer (ook en vooral de VVD) vindt dat huurders een eigen vermogen tot bijna 60.000 gulden mogen hebben en dat ze pas bij een hoger bedrag hun recht op huursubsidie verspelen.