Israel intensiveert aanvallen in Libanon; Overleg over bestand is nu 'in laatste fase'

JERUZALEM/ BEIROET, 26 APRIL. De onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israel en de Libanese moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah zijn in de laatste fase aangekomen.

Dat heeft de Israelische premier Shimon Peres vanochtend gezegd na nieuwe besprekingen met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die weer meteen naar Damascus afreisde. “We zijn kennelijk onderweg naar een afronding”, zei Peres.

Christophers woordvoerder, Nicolas Burns, bevestigde dat “we gestage vooruitgang boeken”. Maar hij waarschuwde tegelijk dat er nog meningsverschillen en dus moeilijkheden resten. Christopher ontmoette gisteren in Damascus tweemaal de Syrische president Hafez al-Assad, die het laatste woord heeft in Libanon en, tussendoor, de Libanese premier Hariri en parlementsvoorzitter Berri. Hezbollah heeft het plan overigens als pro-Israelisch van tafel geveegd.

[Onze correspondent in Parijs meldt: In goed ingelichte kringen in Parijs werd gisteravond de vrees uitgesproken dat de voorwaarden voor een staakt-het-vuren vrijwel zijn vastgesteld, maar dat Washington en Jeruzalem de bekendmaking traineren. Israel en de Verenigde Staten zouden het proces willen rekken om de goede afloop bijvoorbeeld zondag in Washington plechtig bekend te kunnen maken.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, die ook al tien dagen door het Midden-Oosten pendelt en sinds de Europese raad van ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg maandag meent te beschikken over de onvoorwaardelijke steun van de Europese collega's, zou extra beteuterd zijn over een dergelijke gang van zaken omdat de tekst van het ontwerp-akkoord meer zou lijken op zijn voorstellen dan op de oorspronkelijke Amerikaanse ideeën.

Voor Frankrijk staat vrij veel op het spel bij deze 'missie van goede diensten'. Parijs wil een hernieuwde positie van aanzien in het Midden-Oosten opbouwen, ook voor de Europese Unie, maar riskeert aanzienlijke irritatie bij de Amerikanen en verschillende Europese partners die vinden dat de Fransen pogingen tot gemeenschappelijke buitenlandse politiek doorkruisen.

Europees commissaris Oreja, gisteren op doorreis in Parijs, was na afloop van een gesprek met de Franse parlementscommissie voor Europese zaken nog allerminst ervan overtuigd dat het Franse voorstel om een vaste Europese buitenland-vertegenwoordiger in te stellen door de Libanese ervaring wordt gebillijkt.]

De Amerikaanse woordvoerder Burns onderstreepte vanochtend overigens dat alleen een Amerikaans voorstel op tafel ligt. “We hebben van niemand buiten deze regio ideeën overgenomen”, aldus de woordvoerder. “Als er een overeenkomst is, is het een Amerikaanse overeenkomst.”

De strijd ging vanochtend onverminderd door. Israels luchtmacht, marine en artillerie intensiveerden hun acties in Libanon zelfs, met name, volgens lokale zegslieden, op water- en elektriciteitsinstallaties en wegen. Het Israelische leger waarschuwde de Libanese autoriteiten niet te proberen de schade te herstellen. De Israelische marine zette de beschietingen voort op de weg langs de kust , die de enige verbinding tussen Beiroet en het zuiden vormt. Daardoor wordt al dagen de hulpverlening van de VN in het zuiden ernstig bemoeilijkt. De VN proberen nu alternatieve routes te vinden, langs ongebaande wegen door het gebied.

Hezbollah op zijn beurt schoot zijn gebruikelijke raketten af op Noord-Israel, waar twee mensen licht werden gewond. Volgens een woordvoerder van de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon heeft Hezbollah de afgelopen twee weken 1.025 Katjoesjaraketten afgeschoten - die overigens lang niet alle in Noord-Israel zijn neergekomen. Israel heeft in diezelfde periode 563 luchtaanvallen ondernomen en 24.200 artilleriesalvo's gelost. Aan Libanese zijde zijn inmiddels meer dan 150 mensen gedood, aan Israelische kant meer dan 60 gewond.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eiste gisteren in New York onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en veroordeelde Israelische aanvallen op de Libanese burgerbevolking. De Assemblée, die geen melding maakte van de raketaanvallen door Hezbollah, eiste dat Israel de Libanese schade vergoedt. De desbetreffende resolutie, die geen bindende kracht heeft, werd aangenomen met 64 tegen twee (Israel en de VS) stemmen bij 65 onthoudingen. Europa onthield zich. Arabische landen toonden zich teleurgesteld over het relatief geringe aantal voorstemmers. (Reuter, AP, AFP)