'Bosnische commando's in Iran opgeleid'

SARAJEVO/WASHINGTON, 26 APRIL. De Bosnische regering heeft in Iran getrainde commando-eenheden ingeschakeld om oorlogsmisdadigers te arresteren of te vermoorden. Dat meldt The New York Times vandaag op basis van uitlatingen van Kroatische functionarissen en Westerse diplomaten.

Het bestaan van de eenheden kwam aan het licht nadat eerder deze maand vijf Bosnische moslims, allen lid van de Bosnische inlichtingendienst, in Kroatië werden gearresteerd. De vijf zitten vast op verdenking een aanslag te hebben beraamd op Fikret Abdic.

Abdic, die in 1990 de presidentsverkiezingen won maar alleen een vertrouweling als minister van Binnenlandse Zaken liet benoemen, hield de enclave van Bihac aanvankelijk buiten de oorlog door een bondgenootschap met de Serviërs. De regering in Sarajevo beschouwde Abdic als verrader en opende het offensief tegen hem. Hij verblijft nu in Kroatië.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde het bestaan van de commando-eenheden bevestigen noch ontkennen. Maar “als zulke groepen zouden bestaan, is dit, natuurlijk, onverenigbaar met de letter en de geest” van het vredesakkoord van Dayton, dat in november vorig jaar officieel einde maakte aan de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Volgens de woordvoerder is het gebruik van commando-eenheden om oorlogsmisdadigers op te sporen of te vermoorden niet in lijn met het vredesverdrag. “Je stuurt geen moordcommando's achter ze aan. (...) Je werkt via het oorlogstribunaal.”

De onderminister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Gaten, Peter Tarnoff, heeft vandaag gezegd dat een Amerikaans programma van bewapening en opleiding van het Bosnische leger niet geïmplementeerd wordt zolang agenten van de Iraanse inlichtingendienst in Bosnië actief zijn. Volgens Tarnoff is het nog niet zeker dat alle buitenlandse strijders Bosnië hebben verlaten, zoals in het Dayton-akkoord is vastgelegd. Het Bosnische regeringsleger kreeg tijdens de oorlog steun van militairen uit vooral islamitische landen.

De Bosnische premier, Hasan Muratovic, ontkent dat er nog steeds buitenlandse militairen aanwezig zijn in Bosnië. “We hebben elke internationale commissie aangeboden om elke vierkante centimeter van ons land te onderzoeken en ons aan te wijzen waar een buitenlander aanwezig is, zodat we hem, met behulp van IFOR [de internationale vredesmacht in Bosnië] kunnen uitzetten.”

De onthulling over het bestaan van de moordcommando's volgde op onthullingen dat Iran en Kroatië in december een militair samenwerkingsverdrag hebben getekend. Na Amerikaanse druk is dit verdrag opgezegd.

Tijdens de oorlog smokkelde Iran via Kroatië wapens naar Bosnië, dat door een wapenembargo was getroffen. Kroatië kreeg in ruil voor de medewerking een derde van alle wapens. De VS hebben deze wapenleveraties oogluikend toegestaan, volgens Tarnoff om een “catastrofe” te voorkomen. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie achtte de Iraanse wapenleveranties aan het Bosnische regeringsleger “een acceptabel risico”. (AP, AFP)