Belg Frère: meer greep op CLT

ROTTERDAM, 26 APRIL. De Belgische ondernemer Albert Frère heeft zijn greep op het Luxemburgse mediabedrijf CLT verstevigd ten koste van het Franse Havas. CLT is grootaandeelhouder van de Holland Media Groep dat de Nederlandse zenders RTL 4, RTL 5 en Veronica exploiteert.

Frère maakte deze week bekend van de Franse financiële instellingen Paribas en UAP een belang te hebben gekocht van 17,2 procent in Audiofina, de maatschappij die weer 50 procent bezit van CLT. Frere had via een andere holding (CLMM) al de beschikking over een pakket van 53 procent van de aandelen van Audiofina, maar moest de macht daarover delen met Havas.

Met de transactie lijkt Frère - die vooral bekend is vanwege zijn industriële holding Groep Brussel Lambert (GBL) - zijn dominante positie binnen CLT veilig te hebben gesteld. Naast zich duldt hij nu nog slechts de grote Duitse uitgever Bertelsmann met wie eerder deze maand een fusie op het gebied van televisie-activiteiten is gesloten.

De actie van Frère wordt algemeen gezien als een afrekening met het Havas dat in de ogen van CLT verraad pleegde toen het Franse mediaconcern vorige maand een consortium sloot met Bertelsmann, Canal Plus en Rupert Murdoch om in Europa digitale betaaltelevisie te lanceren. Die deal was openlijk gericht tegen de ambities van ondermeer CLT, en zorgde voor meesmuilende commentaren in Frankrijk. Onder luid gejuich van de Belgische pers doorbrak Frere in een tegenactie het isolement van CLT door de fusie met Bertelsmann aan te gaan. Nu heeft hij door de transactie bovendien nog eens - zonder dat de Fransen op de hoogte waren - de invloed van Havas binnen CLT gemarginaliseerd.

Maar er is meer. CLT heeft vorige week een overeenkomst gesloten met de Franse publieke omroep en het commerciële televisiestation TF1 om in Frankrijk met digitale betaaltelevisie te beginnen. Ook dat gaat rechtstreeks in tegen de belangen van Havas dat samen met Canal Plus soortgelijke plannen heeft. Grote complicerende factor daarbij is echter wel dat CLT's fusiepartner Bertelsmann nu juist met deze twee partijen afspraken heeft gemaakt over de digitale mediatoekomst.