'Bal der Ballen' terug in Engeland

ROTTERDAM, 26 APRIL. Na dertig jaar krijgt Geoff Hurst de bal terug waarmee hij in de WK-finale van 1966 drie keer scoorde. Op uitnodiging van het Britse dagblad The Daily Mirror landde Jürgen Haller, zoon van de oud-international Helmut van West-Duitsland, vanmorgen in Londen met in zijn bagage de befaamde oranje bal waarmee Hurst het Engelse nationale voetbalteam destijds op Wembley naar de wereldtitel leidde.

Na afloop van de zinderende verlenging van de finale (4-2) pakte Haller, maker van het eerste doelpunt van de Westduitsers, de oranje bal op en verstopte deze onder zijn shirt. De oproep van scheidsrechter Gottfried Dienst de bal terug te geven negeerde Haller. De bal verdween tot woede en ontzetting van voetbalminnend Engeland naar het land van de verliezend finalist.

Naar goed Engels gebruik behoort degene die drie keer scoort in een WK-finale de bal in zijn bezit te krijgen. Het wel en wee van De Bal der Ballen vormde sindsdien de inzet van een dispuut tussen Engeland en Duitsland.

Een persoonlijk verzoek om teruggave van Hurst, enkele jaren later tijdens een banket, wees Haller van de hand. De Duitser vertelde dat hij niet meer wist waar de bal was. Weinigen in Engeland geloofden hem. Lange tijd deed het gerucht de ronde dat Haller de bal had uitgeleend aan een zakenman. Later werd bekend dat Haller het leer aan zijn vijfjarige zoon Jürgen cadeau had gedaan.

Tegenover het Engelse persbureau Press Association verklaarde Jürgen Haller deze week dat hij de bal onlangs inderdaad in zijn kelder had aangetroffen van zijn woning in Koningsbrun, nabij Augsburg. Vader Helmut, 56 inmiddels en eigenaar van een restaurant, was alle telefonische verzoeken en scheldkanonnades vanuit Engeland beu en heeft zijn zoon verzocht de bal terug te geven aan Hurst. Deze liet begin deze week op zijn beurt weten verheugd te zijn. De aanvaller van weleer verklaarde tegenover The Sun de bal een prominente plek te geven in zijn huiskamer. “Ik besef nu pas, na dertig jaar, hoeveel die bal voor mij betekent.”