Abbé Pierre biedt excuses aan

PARIJS, 26 APRIL. De Franse geestelijke en actievoerder voor armen en daklozen abbé Pierre heeft zich gedistantieerd van een omstreden boek van de historicus Roger Garaudy waarin deze de jodenvervoling tijdens de Tweede Wereldoorlog bagatelliseert.

De abbé kwam begin deze week in opspraak toen bleek dat hij in een open brief aan Garaudy de omstreden historicus te hulp was gesneld. In De fundamentele mythes van de Israëlische politiek levert Garaudy onder andere kritiek op de processen van Neurenberg.

“Ik ben schuldig, ik ben een oude man”, zei de 83-jarige geestelijke gisteren tijdens een bijeenkomst van een internationale organisatie tegen racisme en anti-semitisme waarvan hij ere-lid is. “Ik ondersteun de stellingen in dat boek niet. Men kan van mij geen gesproken of geschreven ondersteuning voor de gedachten in dat boek vinden.” (AP)