Zuid-Korea: vrije vakbonden

SEOUL, 25 APRIL. De Zuidkoreaanse president Kim Young-Sam wil de vakbonden in zijn land de vrije hand laten. Hij ontving gisteren een groep van enkele honderden vakbondsleiders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en beloofde versoepeling van de strenge arbeidswetten. De bonden reageerden argwanend. De buiten de wet gestelde Federatie van Democratische Bonden (FDTU) eiste onmiddellijke vrijlating van vakbondsactivisten en waarschuwde dat zij in het geweer zou komen als de beloofde hervormingen niet ver genoeg gaan. De unieke ontmoeting in het presidentiël paleis in Seoul is geen toeval. Zuid-Korea wil nog dit jaar lid te worden van de club van rijke industrielanden, de OESO. Aankomend OESO-topman Donald Johnston, momenteel gast van de Zuid-Koreaanse regering, zinspeelde er dinsdag op dat het versoepelen van de arbeidswetten de toetreding vergemakkelijkt. (Reuter, KRF)