Winst Fiat vorig jaar verdubbeld tot 2,3 mld

TURIJN, 25 APRIL. Fiat heeft vorig jaar zijn geconsolideerde nettowinst verdubbeld tot 2,15 biljoen lire (2,3 miljard gulden). De Italiaanse autofabrikant ziet daarin aanleiding de uitkering aan de aandeelhouders eveneens te verdubbelen. Het dividend gaat naar 100 lire per aandeel.

Het begin van dit jaar ziet er veel minder rooskleurig uit. In de eerste drie maanden van dit jaar zakte de winst voor belastingen van 608 miljard tot 464 miljard lire. Fiat verwacht voor de rest van het jaar echter een forse verbetering. Dan zijn de resultaten van de introductie van nieuwe automodellen beter merkbaar, zo liet het concern gisteren weten.

Analisten wijzen erop dat de verwachtingen weleens niet helemaal kunnen uitkomen. De koersstijging van de lire van de laatste paar dagen maakt het Fiat niet makkelijker om te exporteren.

Fiar verkocht in het eerste kwartaal 605.000 auto's, 7 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Eerder deze week bleek dat het concern tot het jaar 2002 omgerekend 18 miljard gulden steekt in de ontwikkeling van vijftien nieuwe modellen. Voortaan zal Fiat niet langer dan zes jaar met een model doen. De autofabrikant gaat ook fors investeren in assemblageprojecten in ontwikkelingslanden, met name in China en India. (Reuter)