Voorkeur; Galerie

OPHUIS Ronald Ophuis plamuurt, schuurt en boetseert verf tot er uiterst gewelddadige taferelen op metersgrote doeken ontstaan. Met executies, kinder- en groepsverkrachtingen probeert Ophuis de gevoelens te evenaren die de Kruisiging van Grünewald en de oorlogsschilderijen van Goya oproepen. T/m 22 mei. De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

BERGEN Bergen zijn oorden waar men inspiratie kan opdoen en tot bezinning komen. Maar het zijn ook objecten die je kunt bestuderen en ontleden teneinde ze te beklimmen en overmeesteren. Stichting Open Space organiseert een tentoonstelling met uiteenlopend werk van 4 kunstenaars (Geert Bisschop, Hamish Fulton, Guido Villa en Marcel Zalme) rond dit thema, alsmede een lezing met 'bergconcert'. T/m 22 juni. Korte Prinsengracht 14, Amsterdam. Wo t/m za 15-19u. Lezing 12 mei, 14u30.

PERFORMANCE Kunstcentrum de Begane Grond in Utrecht heeft zich voor de periode van tweeëneenhalve week veranderd in een podium voor poëzie, performance, dans en muziek. Op 'In levende lijve' treedt op 25 apr Anet van de Elzen op met een installatie en performance. Op 27 apr houden Moritz Ebinger en Simon Lutz een 'Toespraak over kunst'. Op die avond voert ook Charley van Rest zijn performance UVOT2 (zonnebrillen meenemen) uit, en zal Bodo Stock onder de titel Zonder zelfbediening een performance brengen waarin het gaat om de onbetrouwbaarheid van de zintuigen. Tussen de performances door dragen podiumdichters Lucas Hüsgen, Ingmar Heytze en Martin Fraterman met combo poëzie voor. Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Inl 030-2316125.

Niet bekend

FRANSJE KILLAARS Fransje Killaars heeft de koele grijs-witte ruimte van Galerie de Expeditie omgebouwd tot een oosterse nomaden-tent. De wanden en ladenkasten zijn bekleed met effen katoenen stoffen, op de vloer liggen kussens en (opgerolde) tapijten die zij naar eigen ontwerp in India liet verven en weven. Boven een matras is een baldakijn gespannen. Het geheel is een bonte kermis van oogverblindende, fluorescerende kleuren. Wie in deze installatie getiteld Untouchables gaat zitten, wordt ondergedompeld in een zinderend, exotisch kleurenbad. T/m 12 mei. Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u, zo 12 mei 14-17u.

EN VERDER: Schilderijen van Jaap van den Ende t/m 30 mei bij galerie Akinci, Amsterdam, nieuw werk van Twan Janssen t/m 22 mei bij galerie Van Gelder, Amsterdam.