VLINDERBRUILOFT

Noorder Dierenpark Emmen, 0591-618800; Diergaarde Blijdorp Rotterdam, 010-4431431

Het trouwlustige stel heeft het tegenwoordig niet makkelijk. Bij het plannen van bijna ieder onderdeel van de huwelijksvoltrekking moeten gewichtige keuzes worden gemaakt. Welke kleur krijgt de bruidsjurk, wordt het een ring of een tatoeage en kan taart nog? Ook is het niet langer vanzelfsprekend dat het ja-woord gegeven wordt in de kerk of het gemeentehuis, gevolgd door een receptie in een naburig zaaltje.

In de gemeente Emmen bijvoorbeeld werd het gemeentehuis de laatste jaren steeds meer gemeden door de inwoners, die hun bruiloft liever elders organiseerden. Toen vorig jaar een dieptepunt bereikt was, greep het gemeentebestuur in en benaderde het Noorder Dierenpark om als alternatief te dienen voor het blijkbaar saaie gemeentehuis. Trouwen in de dierentuin? Een groot succes, volgens de voorlichter van het Dierenpark. Al vele paren werden in het park in de echt verbonden en voor het komende jaar staan tientallen bruiloften gepland.

De plechtigheid vindt plaats in de Zeezaal - vlakbij de haaien - die met een golvend plafond en blauwe verlichting geheel in 'zeestemming' is gebracht. Een ambtenaar van de gemeente voltrekt hier de ceremonie. Na afloop volgt de receptie op een in overleg met de dierentuin te bepalen locatie binnen het park. Ideaal klinkt de vlindertuin, waar in het gezelschap van fladderende vlinders het champagneglas geheven kan worden. De kosten bedragen 1150 gulden, de ambtenaar inbegrepen.

Een dergelijk arrangement is ook mogelijk in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Het “Neemt u...” wordt uitgesproken in de statige Sterrenzaal in een van de gebouwen op het terrein. Voor de receptie kan gekozen worden voor een serre waarin men in het idyllische gezelschap van vogeltjes verkeert. De kosten bedragen hier 650 gulden plus gemeentelijke leges, variërend van 800 tot 1400 gulden. Het is verstandig bij beide dierentuinen ruim van tevoren te boeken.

    • Robert Gooijer