Verbod EU van fusie in platina

BRUSSEL, 25 APRIL. De Europese Commissie heeft gisteren een fusie van de belangen de platina-sector van Gencor uit Zuid-Afrika en Lonrho uit Groot-Brittannië geblokkeerd uit vrees voor een machtspositie van het tweetal op de markt voor edelmetalen. Dat is in strijd met de Europese concurrentieregels, verklaarde commissaris Van Miert.

Gencor en Lonrho zouden samen zo'n 30 procent van de platina-markt in handen krijgen. Bovendien bestaat in Brussel de vrees dat ze samen met de derde platina-gigant, Amplats, hun greep verder zou versterken. Amplats (Anglo American Platinum Corporation) beheerst nu 35 procent van de markt. De gefuseerde bedrijven en Amplats zouden zo'n 90 procent van de platina-voorraden gaan controleren. Amplats heeft al aandelen in Lonrho. “Zo'n duopolie is in de Europese concurrentieverhoudingen ontoelaatbaar”, aldus Van Miert.

Rusland, dat zijn platina-reserves de afgelopen vijf jaar zwaar heeft aangesproken, kan nauwelijks tegenwicht bieden. Tegen de eeuwwisseling is het land door zijn voorraden heen, verwacht Brussel.

Platina wordt voornamelijk gebruikt in sieraden, autokatalysatoren en de elektronica-industrie. De kopers van het edelmetaal kunnen nauwelijks de prijzen beïnvloeden, omdat er geen vervanger voor platina bestaat. Lonrho, met zijn goedkopere productieproces, heeft de marktprijzen steeds gunstig beïnvloed. Bij het opgaan van dit bedrijf in een andere maatschappij zou de concurrentie sterk verminderen, vreest de Commissie. (ANP)