Uitgeverij Van Gennep samen met Bezige Bij

AMSTERDAM, 25 APRIL. De Nederlandse literaire uitgeverijen De Bezige Bij en Van Gennep richten een holding op waarin zij samengaan. De vergaande samenwerking zal vooral voor De Bezige Bij forse gevolgen hebben: van de 22 personeelsleden worden er tussen de 6 en de 9 met ontslag bedreigd. In het nieuwe samenwerkingsverband zullen beide uitgeverijen naar buiten toe zelfstandig blijven opereren. Dit zeggen bronnen binnen de uitgeverijen.

De samenwerking tussen De Bezige Bij en Van Gennep is officieel geen fusie, omdat een coöperatieve vereniging (De Bezige Bij) en een bv (Van Gennep) niet kunnen fuseren. Daarom is gekozen voor de holdingsconstructie waarin de uitgeverijen op bestuurlijk en administratief niveau zullen samengaan; de twee uitgeverijen worden werkmaatschappijen van deze holding. De beide uitgeverijen werkten al samen op het gebied van de distributie in de bv Boek-boek. Die zal nu worden opgeheven.

Naar nu blijkt, draaide De Bezige Bij zowel in 1994 als in 1995 met een verlies van ongeveer een half miljoen gulden, op een omzet van ongeveer 10 miljoen. Het verlies over 1996 zal volgens ingewijden op eenzelfde bedrag uitlopen.

De problemen binnen De Bezige Bij worden onder meer veroorzaakt doordat het personeelsbestand uit balans is (de Bezige Bij wordt wel 'een kind met een waterhoofd' genoemd). Verder moet de uitgeverij het al enkele jaren stellen zonder bestsellers. Grote, goed verkopende auteurs als Harry Mulisch en Jan Wolkers zijn de laatste jaren minder produktief, jongere Nederlandse en buitenlandse auteurs van wie de uitgeverij veel verwachtte, leveren lage verkoopcijfers op. Ook het gedwongen ontslag in 1992 van directeur Dolf Hamming, dat, volgens bronnen binnen de uitgeverij, enkele honderdduizenden guldens kostte, was voor De Bezige Bij een forse verliespost.

Uitgeverij Van Gennep verkeert al enige tijd in de problemen. In januari kondigde directeur J.H. Jansen aan dat vier van de acht personeelsleden zouden worden ontslagen om 'tegenvallende financiële resultaten' te ondervangen.