TWEEDEHANDS

Cash Converters, Amstelveenseweg 35-39, Amsterdam. Inl 020-6854307.

In ieder Nederlands huis staan wel afgedankte spullen; radio's, schaatsen, computers, elektrische kacheltjes. Spullen die zijn vervangen door modieuzere versies, maar waar eigenlijk 'niks mis mee' is. Ze waren te duur om langs de straat te zetten, maar het neefje dat net op kamers is, haalt er ook zijn neus voor op. Vroeger werden dat soort spullen naar de lommerd gebracht, tegenwoordig kun je naar de 'cash converter'. Cash Converters, een internationale keten, heeft ook zijn poorten geopend in Nederland. Er is er nog maar een, aan de Amstelveenseweg in Amsterdam, maar als het aan de multinational ligt is er binnenkort in iedere middelgrote Nederlandse stad een te vinden.

De formule is simpel. Cash Converters is een doodgewone tweedehands winkel, maar dan erg netjes: de winkelbediendes dragen allen dezelfde bordeauxrode sweater en broek met vouw. De juwelen van grootmoeder zaliger komen in een sjieke vitrine te liggen en op de meeste spullen zit garantie. Alle artikelen worden getest en keurig opgepoetst. Wie iets wil verkopen, moet zich uitgebreid legitimeren. Dit om te voorkomen dat u per ongeluk met de gisteren gestolen fiets van uw buurvrouw thuiskomt. Junkies en dieven zijn niet welkom. De prijzen zijn laag en wie wat komt aanbieden krijgt cash geld in de hand gedrukt. Afdingen is geoorloofd. Een soort vrijmarkt op koninginnedag eigenlijk, maar dan overdekt en het hele jaar rond.

    • Wilfeed Takken