Paraguay: 'geen gevaar voor een militaire coup'

ASUNCIÓN, 25 APRIL. De chef-staf van het Paraguayaanse leger, generaal Lino Oviedo, heeft na zijn kortstondige rebellie tegen president Wasmosy gisteren geruchten ontkend dat een militaire staatsgreep ophanden zou zijn. “Er is niets aan de hand, er is geen coup en zolang ik het bevel voer over het leger zal er geen zijn”, aldus Oviedo gisteren.

Duizenden Paragayanen hielden gisteren een optocht bij kaarslicht uit solidariteit met de president. Die had maandag Oviedo ontslagen, waarna Oviedo zich in een militaire basis terugtrok. De president zocht zijn toevlucht bij een ander legeronderdeel, dat hem loyaal was gebleven.

Oviedo's rebellie kwam ten einde toen hij het aanbod van Wasmosy accepteerde om minister van defensie te worden - een burgerbaan. De twee omhelsden elkaar tijdens een parade. Wel nam de president extra veiligheidsmaatregelen om een militaire coup voor te kunnen zijn nadat onbekenden hadden ingebroken in een radio-uitzending met leuzen als “Lino zal aanvallen” en “Lino, de enige leider”. (Reuter)