Ongeregeldheden ontsieren oefenduel

ROTTERDAM, 25 APRIL. De vriendschappelijke voetbalinterland Nederland-Duitsland, mede bedoeld om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren, is gisteren ontsierd door tal van ongeregeldheden. Bij vecht- en steekpartijen raakten drie mensen gewond. De politie van Rotterdam, zeshonderd man sterk, arresteerde 54 relschoppers, overwegend aanhangers uit Duitsland. Burgemeester Peper vaardigde een noodverordening uit waarmee hij de politie speciale volmachten verleende.

De eerste schermutselingen begonnen omstreeks één uur 's middags bij het Centraal Station. Naar schatting honderd Nederlandse supporters hadden zich in afwachting van de eerste van de in totaal vierhonderd Duitse fans verzameld op het stationsplein. De mobiele eenheid had de grootste moeite om de fans van elkaar te scheiden. Dat mislukte toen een groep Duitsers via het spoor ontkwam.

De ongeregeldheden verplaatsten zich in de loop van de middag naar de Rotterdamse binnenstad en naar de omgeving van het Feyenoord-stadion. Bij een steekpartij in een snackbar aan de Stadionweg raakte een Nederlander en een Duitser rond half zeven ernstig gewond.

Een Nederlandse supporter brak voor De Kuip zijn been toen hij wilde vluchten voor een opstootje. Tegen het einde van de wedstrijd sloeg de ME een paar honderd Duitsers terug hun vak in. De supporters wilden uitbreken en vernielden een deel van de tribune. Pas na 23.00 uur mochten zij het stadion verlaten om nieuwe vechtpartijen te voorkomen.

De ongeregeldheden werden van Duitse zijde voor een groot deel ingegeven door wraak. Begin vorige maand misdroegen Feyenoord-fans zich in Düsseldorf bij het Europa-Cupduel tegen Borussia Mönchengladbach. Bovendien zochten vele Duitse fans volgens de politie genoegdoening voor de rellen in 1989 rondom de laatste interland in Rotterdam tussen Nederland en Duitsland.

Tijdens het begin van de wedstrijd klonken uit het Duitse vak oerwoudgeluiden zodra een van de donkere spelers van Oranje aan de bal was en spreekkoren als 'Wir scheissen auf die Holländer'.