Nog geen akkoord Libanon

JERUZALEM, 25 APRIL. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher is gisteravond uit Damascus teruggekeerd in Israel voor bemiddeling voor een staakt-het-vuren in Zuid-Libanon. Eerder op de dag sprak hij met de Syrische president Assad en de Libanese premier Hariri. Christopher begon zijn missie afgelopen zaterdag. Het is al de derde maal dat hij in Israel is en gesprekken heeft met de Israelische premier Peres. De onderhandelingen verlopen tot nu toe stroef.

De gesprekken over een bestand tussen de Zuid-Libanese Hezbollah en Israel hebben vooralsnog geen wapenstilstand opgeleverd. Wel worden de besprekingen steeds gedetailleerder. Volgens betrokkenen kan binnen 48 uur een bestand van kracht worden. Het akkoord waaraan nu wordt gewerkt, zou de Franse voorstellen van veertien dagen geleden als basis hebben. Verscheidene landen zullen ter plaatse op de naleving van dat akkoord toezien.

Christopher erkende gisteren dat er nog “moeilijke problemen” zijn op te lossen voor een wapenstilstandsakkoord. Een aantal kloven tussen de partijen zijn echter al overbrugd, zei Christopher na een onderhoud met de Libanese premier Hariri en parlementsvoorzitter Berri in Shtoura in oostelijk Libanon. Christopher reed gisteren naar de Beka'a Vallei in Libanon vanuit de nabijgelegen Syrische hoofdstad Damascus. Daar had hij 4,5 uur lang met president Hafez al-Assad gesproken. De Franse president Chirac had Assad eerder telefonisch “aangemoedigd” om zich in te zetten voor een bestand. Dinsdag had Assad “geen tijd” voor Christopher.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, blijft pogingen in het werk stellen tot vrede te komen in de regio. Vandaag gaat hij opnieuw naar Libanon om te spreken over een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israel. Charette is in Damascus en bemiddelt al twee weken.

(AP)