Max onder de hamer

Max is te bezichtigen van 27 april t/m 6 mei bij Grand Hotel Wientjes, Stationsweg 7, Zwolle. Dagelijks 12-21u. Info: VendueHuis Zwolle, 038-4232429.

Op 6 mei aanstaande wordt 'Max' geveild in het VendueHuis Zwolle. Het gaat om het vrijwel compleet, rechtopstaand en gereconstrueerd skelet van een mammoet. De plaatselijke kranten hebben er al vol van gestaan, met koppen als 'Zwolle wordt mammoetstad'. Het Natuurmuseum West-Overijsel heeft bij monde van directeur Jaep van Dijk laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in het skelet. Maar hij is niet de enige, aldus veilingmeester Richard Hessink. “Er is zelfs belangstelling uit de Verenigde Staten en Japan.” Logisch volgens Hessink als je weet dat de veiling in Amerika van een prehistorische haaiekaak van drie meter met welgeteld vier tanden al de internationale persbureaus haalde. “Het is voor het eerst in de wereld dat zó'n skelet wordt geveild.”

Max meet bijna drieëneenhalve meter, is vijf meter lang en weegt ongeveer tweeëneenhalve ton. Hij is voor ruim negentig procent samengesteld uit authentieke mammoetbotten, die gevonden zijn in de zandwinningsgebieden langs de grote rivieren in het zuiden van het land. De vinder en eigenaar, preparateur van beroep, wilde er van af. Goed, zei Hessink, ik wil hem veilen, maar dan moet jij er voor zorgen dat hij rechtop komt te staan. “Hij is meer dan een jaar bezig geweest om dat voor elkaar te krijgen, zonder dat de botten werden beschadigd”, aldus Hessink, die verder zo slim was om het dier een naam te geven. Max is onlangs met een dieplader naar Zwolle vervoerd, waar hij tot de veiling in een speciaal paviljoen is te bezichtigen. Geschatte verkoopprijs: één ton.

    • Theo Toebosch