Geestdrift verhult gebrek aan raffinement

ROTTERDAM, 25 APRIL. Vriendschappelijke wedstrijden van het Nederlands elftal zijn zelden het aanzien waard en zelfs de confrontatie in Rotterdam met aartsrivaal Duitsland kon gisteravond niet boeien. Er is kennelijk een bepaald spanningselement nodig voor de Nederlandse voetballers om tot een goede prestatie te komen. Vandaar waarschijnlijk dat de opvoering van het team van bondscoach Hiddink in De Kuip onvergelijkbaar was met de show tegen de Ieren in december in Liverpool, waar Nederland zich alsnog kwalificeerde voor het naderende Europees kampioenschap.

Het Nederlands elftal mocht dan wel op verschillende plaatsen zijn gewijzigd, spirit, raffinement en discipline ontbraken, waardoor een veldoverwicht niet werd omgezet in één of meer doelpunten. Een nederlaag (0-1) tegen de sterk verdedigend spelende Duitsers was het bijna het logische gevolg.

De Duitsers zijn misschien weer even verlost van hun minderwaardigheidscomplex ten aanzien van het Nederlandse voetbal, nadat Ajax in een jaar tijd Bayern München en Borussia Dortmund in de Champions League uitschakelde en Feyenoord onlangs in de kwartfinales van het Europa Cup 2-toernooi een einde maakte aan de bekeraspiraties van Borussia Mönchengladbach. Aan de andere kant zou herstel van het Duitse superioriteitsgevoel wel een beetje naïef zijn, want de Duitsers werden gisteravond een uur lang zwaar onder druk gezet. In die fase kwam de aanval van Oranje echter te kort om een treffer op het scorebord te brengen en op z'n minst de 1-0 achterstand ongedaan te maken.

Los van de teleurstelling over het resultaat, dat veel acceptabeler was geweest als Dennis Bergkamp niet tot twee keer toe had gemist bij een strafschop, moet bondscoach Hiddink toch een goed inzicht hebben gekregen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de spelersgroep die hij in zijn hoofd heeft voor het Europees kampioenschap in Engeland. Dat bleek wel uit de vlotte conclusies die hij trok over met name de debutanten. De een voldeed wat beter dan de ander, maar de problemen waarmee Hiddink te maken kreeg na het wegvallen van Marc Overmars zijn nog niet opgelost. De problemen liggen gezien het opmerkelijke debuut van linksbuiten Peter Hoekstra, de beste Nederlander en misschien wel de beste speler van het veld, vooral op de rechterflank. Gaston Taument had te weinig inbreng en als hij tot een actie kwam, zeilden zijn voorzetten als stuurloze projectielen over het vijandelijke strafschopgebied. Jordi Cruijff bleek als rechtsbuiten ook geen alternatief, hoewel hij zelden goed werd aangespeeld door de zwak spelende rechtshalf Clarence Seedorf.

De optie-Gullit zou voor deze positie alleen al wegens z'n uitstraling interessant kunnen zijn, maar voor Hiddink is dat hoofdstuk afgesloten. “Ik heb met Ruud in het begin van dit seizoen een gesprek gehad en toen heeft hij zelf te kennen gegeven niet te willen terugkeren in het Nederlands elftal”, aldus de bondscoach die de speler van Chelsea twee weken geleden nog tegenkwam op het congres tegen racisme in Amsterdam. Toen heeft Hiddink het onderwerp niet meer ter sprake willen brengen.

Ook Bergkamp is in de ogen van Hiddink nauwelijks aan de orde voor de plek van rechtsbuiten. Maar als aanvallende middenvelder begint de vroeger zo sierlijke voetballer toch steeds meer een probleem te vormen.

Hiddink liet doorschemeren dat Bergkamp niet op een basisplaats moet rekenen. “Als iedereen straks voor het EK op scherp staat, zal hij zich moeten bewijzen. Bergkamp was vanavond vaak onattent.” Frank de Boer sloot daar op aan met zijn kritiek dat er op de voorzetten van Hoekstra voor het doel onvoldoende werd gereageerd.

Voor de linkervleugel zijn buiten Hoekstra ook Glenn Helder en Bryan Roy nog kandidaat. Hiddink vroeg gisteravond bedenktijd om daarover een beslissing te nemen. Van de vier overige debutanten liet vooral rechtsback John Veldman tegen Duitsland een positieve indruk achter. De Spartaan bleek geen plankenkoorts te hebben. Phillip Cocu viel sterk in, maar met Edgar Davids en de gisteravond gedreven Richard Witschge voor zich moeten zijn kansen voor het EK niet al te hoog worden aangeslagen.

Dat geldt ook voor Peter van Vossen en Pierre van Hooijdonk. De eerste omdat hij bij Glasgow Rangers weinig speelt, de tweede omdat Hiddink vindt dat hij in Youri Mulder al een geschikte pinchhitter heeft. Mulder bleek tegen de Duitsers overigens een betere centrumspits dan Jordi Cruijff, die ook in deze rol geen moment de indruk kon wegnemen dat hij louter is geselecteerd op zijn naam.

Het Nederlands elftal kwam na ruim een kwartier in de eerste helft op achterstand door een strafschop. Daaraan ging een verkeerde kopbal van Danny Blind vooraf. De aanvoerder maakte een dergelijke fout zondag ook al tegen FC Groningen. Bogarde zag zich vervolgens genoodzaakt in het strafschopgebied Bierhoff onderuit te trekken. Klinsmann benutte de penalty. Blind: “Winston moet zijn handen thuishouden.”

De Italiaanse arbiter Collina wees weer naar de penaltystip toen Hoekstra op aangeven van Witschge in duel met Reuter nogal makkelijk naar de grond ging. Het buitenkansje was niet besteed aan Bergkamp die de bal tot tweemaal toe door doelman Köpke gestopt zag.

De beste kans op de gelijkmaker kreeg daarna pas in de negentigste minuut Youri Mulder. Uit een voorzet van rechts van Hoekstra kopte de spits op een enkele meters van het doel weliswaar fraai in, maar de uitstekende doelman Köpke redde met een snelle reactie.

    • Erik Oudshoorn