EU wil snel Brits plan voor bezweren crisis gekke koeien

BRUSSEL/LONDEN, 25 APRIL. De Britten moeten zo snel mogelijk een plan op tafel leggen om de crisis rond de gekkekoeienziekte te bezweren. Deze dringende boodschap heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Santer, woensdag naar premier Major gestuurd.

Brussel beloofde gisteren soepel mee te werken aan de geleidelijke opheffing van het importverbod op Brits rundvlees. Maar dan moet Londen met een “duidelijk omschreven” programma komen voor de slachting van runderen die mogelijk met de ziekte zijn besmet.

Het onderhoud tussen de Britse landbouwminister Hogg en de Europese landbouwcommissaris Fischler dinsdag in Brussel is “positief verlopen”. Bij de Commissie is er hoop dat een oplossing kan worden gevonden. Maar een echt Brits plan ontbreekt.

De Commissie drong gisteren aan op “signalen, het liefst zo snel mogelijk” vanuit Londen om maandag als de Europese landbouwminsters in Luxemburg bijeenkomen, knopen te kunnen doorhakken. Kennelijk bestaat de vrees dat de Britten zich zullen bedienen van een overvaltechniek en pas op het laatste moment hun programma zullen presenteren. Daardoor zouden de Europese partners zich niet goed kunnen voorbereiden.

De Commissie wil ook zo snel mogelijk de financiële gevolgen van de rundvleescrisis in kaart hebben om het voorontwerp voor de begroting van 1997 volgende week te kunnen presenteren. Ze onderstreepte nogmaals dat de Europese financiële hulp bij het slachtingsprogramma niet ter discussie staat en ze ook wil bijspringen als er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Minister Hogg bood gisteren in Londen aan 40.000 koeien te slachten om zo het slechtproces te versnellen. “Dit is een verstandige en constructieve stap,” aldus Hogg na overleg met premier Major. “Het is tot nu toe een hard gevecht geweest en ik heb niet de illusie dat het gemakkelijker wordt,” zo voegde hij eraan toe.

Gisteren kondigde de Commissie tevens aan het onderzoeksprogramma naar de relatie tussen de gekkekoeienziekte en de bij mensen voorkomende ziekte van Creutzfeldt-Jakob uit te breiden. Uit het fonds voor onderzoek en ontwikkeling zullen daarvoor extra gelden worden vrijgemaakt. (ANP, Reuter)