EK-tegenstanders Oranje presteren wisselvallig

ROTTERDAM, 25 APRIL. De tegenstanders van het Nederlands elftal in de eerste ronde van het EK voetbal hebben gisteren wisselende resultaten behaald in hun oefenwedstrijden. Schotland verloor in Kopenhagen met 2-0 van Denemarken, Zwitserland won voor eigen publiek met dezelfde cijfers van Wales en Engeland speelde op Wembley gelijk tegen Kroatië: 0-0.

Titelverdediger Denemarken was oppermachtig tegen Schotland, op 10 juni in Birmingham Oranjes eerste tegenstander. Onder aanvoering van de gebroeders Laudrup ging de thuisploeg furieus van start. Na een half uur was de eindstand al bereikt. Michael Laudrup (Real Madrid) maakte in de achtste minuut 1-0, Brian (Glasgow Rangers) twintig minuten later 2-0. Doelman Leighton van Schotland voorkwam in de eerste helft dat de score verder opliep. “We hadden bij rust net zo goed met 4-0 achter kunnen staan”, erkende bondscoach Craig Brown van Schotland na afloop. “Spelers van de klasse van Laudrup hebben wij niet. We hebben voor het EK nog veel werk te verzetten.”

Zwitserland oefende met het oog op de wedstrijden tegen Engeland en Schotland alvast op Britse oppositie. Met succes, want het klopte Wales in Lugano met 2-0. Coleman, speler van Blackburn Rovers, kopte in de 31ste minuut een voorzet van Ciriaco Sforza in eigen doel. Kubilay Türkyilmaz benutte vlak voor rust een strafschop. Coleman was opnieuw de ongelukkige, hij had Grassi gevloerd.

De EK-deelnemers Engeland en Kroatië kwamen in hun wedstrijd niet tot scoen. Robbie Fowler miste in de 70ste minuut voor het gastland de kans van de wedstrijd. De debuterende spits van Liverpool schoot de bal na een pass van clubgenoot McManaman hoog over het doel. McManaman raakte negen minuten later de paal, Sheringham schoof de rebound in het zijnet. Voor Kroatië liet Stimac, speler van Derby County, een goede mogelijkheid onbenut. Kroatië is op het EK ingedeeld in een groep met Denemarken, Portugal en Turkije.

In Praag won Tsjechië met 2-0 van Ierland. Beide landen zijn oude bekenden van Oranje. De Tsjechen werden winnaar in de groep waarin ook Nederland speelde, Ierland verloor van Oranje in de beslissingswedstrijd voor het EK. Frydek (62ste minuut) en Kuka (69ste) maakten de doelpunten. De Ieren, wederom aanwezig met een flinke supportersschare, konden daar niets tegenover stellen.

Roemenië liep Georgië in Boekarest met 5-0 onder de voet. Moldovan maakte in de eerste helft een gave hattrick. Hij scoorde in de 26ste, 30ste en 37ste minuut. De speler van Xamax Neuchâtel is topscorer in de Zwitserse competitie. Na rust zagen de 6.000 toeschouwers in Boekarest hun land de score opvoeren door doelpunten van Lacatus en Gilca. Roemenië miste de geblesseerden Raducioiu, Dumitrescu en Petrescu. Spanje, dat in Engeland in dezelfde groep uit zal komen als Roemenië, speelde in Oslo 0-0 tegen Noorwegen.

De Belgische bondscoach Wilfried van Moer beleefde in Brussel een debuut zonder doelpunten tegen Rusland. De Belgen stapelden fout op fout, de Russen Bestjastnik, Onopko, Kolyvanov en Karpin waren dicht bij een treffer. De Brugse doelman Vandewalle, op zijn 34ste jaar debuterend, verrichtte enkele knappe reddingen.

Vader en zoon Gudjohnsen zorgden in Tallinn tegen Estland niet voor een primeur door samen in het nationale elftal te spelen. Ze speelden weliswaar beiden, maar niet tegelijkertijd. IJsland won de wedstrijd met 3-0 door drie doelpunten van ex-Feyenoorder Bjarki Gunnlaungsson.