Clinton: steun Jewish Congress

NEW YORK, 25 APRIL. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft zijn “volledige morele en politieke steun” toegezegd aan het World Jewish Congress (WJC) bij de pogingen van de joodse pressiegroep om bezittingen van joodse oorlogsslachtoffers bij Zwitserse banken te achterhalen.

Clinton en WJC-voorzitter Edgar Bronfman hebben elkaar dinsdag een uur lang gesproken, nadat de de bankencomissie van de Senaat was begonnen met de hoorzittingen over joods bezit bij banken in Zwitserland. De verhoren spritsen zich toe op de vraag of het traditionele Zwitserse bankgeheim geen obstakel is bij het teruggeven van eigendommen die daar door joden zijn gedeponeerd voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een onderzoek van de Zwitserse banken dat in februari werd gepubliceerd maakt gewag van 38 miljoen Zwitserse franc (56 miljoen gulden) aan bezittingen van slachtoffers van de holocaust. Bronfman heeft dit bedrag al “ongeloofwaardig” genoemd en gaat ervan uit dat het in werkelijkheid om “miljarden dollars” gaat. De Swiss bank Authorities (SBA) hebben afgelopen dinsdag ingestemd met het instellen van een onafhankelijke commissie, bestaande uit onder meer accountants, om de bezittingen van Zwitserse banken te onderzoeken op een eventuele joodse herkomst.

“De kwestie van de gelden uit de tijd van de holocaust bij Zwitserse banken is uitgebreid aan de orde geweest en de president heeft de WJC zijn volledige politieke en morele steun. Hij is zelfs bereid om samen te werken met senotor D'Amato voor wetgeving als dat noodzakelijk is”, zei een woordvoerder. Alfonse D'Amato is de voorzitter van de bankencomissie, die onder meer onderzoek de naar de betrokkenheid van de Clintons bij de vastgoedaffaire met de naam Whitewater.

De Zwitserse bankiers zijn ernstig in verlegenheid gebracht door de Amerikaanse druk om opening van zaken te geven over de joodse tegoeden. SBA-vertegenwoordiger Hans Baer liet dinsdag weten dat de onderzoekscommissie voor de helft zal bestaan uit vertegenwoordiger svan de WJC. De commissie zal ook in staat zijn om experts in te huren om de herkomst van de bezittingen te achterhalen. (Reuter)