Beleggers volkomen verrast; Brits verbod op overnames energiesector

LONDEN, 25 APRIL. De Britse regering heeft gisteren beleggers volkomen verrast door enkele voorgenomen overnames in de elektriciteitsdistributiesector te blokkeren. Eerder stuitten bundelingen in de sector op geen enkel bezwaar.

De Britse minister van Industrie en Handel, Ian Lang, verklaarde dat de voorgenomen overnames niet in het belang zijn van de concurrentiemogelijkheden. Het besluit zorgde gisteren op de Londense effectenbeurs voor een forse daling van de aandelenkoersen in de elektriciteitshoek. Minister Lang zei gisteren dat in zijn visie “verticale integratie” van produktie en distributie niet per definitie verwerpelijk is.

Al enige tijd loopt er een overnamebod van National Power, 's lands grootste elektriciteitsmaatschappij, van 2,5 miljard pond sterling (6,4 miljard gulden) op de regionale branchegenoot Southern Electric. Ook PowerGen wil diep in de buidel tasten, maar dan voor Midlands Electricity. Dit bod bedraagt 1,95 miljard pond.

De regering keurde eerder in zes gevallen een overneming goed bij de twaalf regionale elektriciteitsmaatschappijen die in 1990 zijn geprivatiseerd. Het besluit om nu twee overnemingen tegen te houden, brengt wellicht nog een andere overneming in gevaar. Hier gaat het om een mogelijk bod van de Amerikaanse elektriciteitsgigant Southern Compay op National Power. De laatstgenoemde partij heeft wellicht een bod op Southern Electric gedaan om zich de Amerikaanse maatschappij van het lijf te houden. Souther Company is al actief in Groot-Brittannië door de overname vorig jaar van South Western Electricity.

Het ministerie van Industrie liet weten zich zorgen te maken over al te grote aandeelhouders van onafhankelijke stroomproducenten. Ook meent het departement van minister Lang dat er risico's kleven aan de inzage aan derden in waardevolle informatie. De Britse Monopolies and Mergers Commission had maandag al zijn goedkeuring gegeven voor de overnames door National Power en PowerGen. Minister Lang onderstreepte dat hij de overwegingen van deze commissie goed had bestudeerd. Daarnaast was ook overleg gepleegd met officiële toezichthouders die voor eengoede marktwerking moeten zorgen in geprivatiseerde sectoren.