Akkoord in VS over budget overheid

WASHINGTON, 25 APRIL. Het Amerikaanse Witte Huis en de leiders in het Congres hebben een akkoord gesloten voor de financiering van een groot aantal overheidsdiensten in het begrotingsjaar 1996. Daarmee is een einde gekomen aan de maandenlange impasse bij de begrotingsonderhandelingen, die president Clinton en vooral de Republikeinse meerderheid in verlegenheid hebben gebracht.

De stafchef van het Witte Huis, Leon Panetta, en Clintons perssecretaris Mike McCurry zeiden vannacht te verwachten dat de president het wetsvoorstel vandaag zou tekenen “zodra de tekst op zijn bureau ligt”. De Republikeinen gingen ervan uit dat de wet, die voorziet in uitgaven van 160 miljard dollar voor verschillende overheidstaken, vandaag met grote meerderheid wordt aangenomen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

“Ik denk dat we een overeenkomst hebben waarvoor de meeste afgevaardigden, Democraat en Republikein, zullen stemmen”, aldus Bob Livingstone, de Republikeinse voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis. Senator Bob Dole, die dit najaar zal worden gekozen als presidentskandidaat voor de Republikeinen, toonde zich ook optimistisch. “Na een lang en moeilijk proces, geloof ik dat we een pakket hebben dat hopelijk ondersteund kan worden door bijna iedereen”, zei Dole, leider van de Republikeinse meerderheid in de senaat.

De overeenkomst over de begroting heeft de laatste week vooral vastgezeten op de wens van Clinton om meer geld uit te trekken voor onderwijs, politie, banentraining en milieu. Afgesproken is nu dat de vijf miljard die daarvoor nodig zijn worden gekort op andere uitgaven. De strikte milieuwetten van het Congres vormen een ander obstakel voor de Republikeinen, die onder andere meer bomen wilden laten kappen in het beschermde Tongass-bos in Alaska. In hoeverre de Republikeinen daarbij hun zin hebben gekregen was gisteren nog onduidelijk.