'Akkoord' in Spanje over nieuw kabinet

MADRID, 25 APRIL.De centrum-conservatieve Partido Popular (PP) en de Catalaanse nationalistische partijcombinatie CiU hebben gisteren in de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Spaanse regering een doorbraak bereikt.

Naar verwachting zal de Catalaanse CiU van Jordi Pujol volgende week zijn steun geven aan een regering onder leiding van PP-leider José María Aznar. De steun van Pujol is voor de vorming van een regering onder Aznar onontbeerlijk.

De beide partijen lijken de belangrijkste struikelblokken voor samenwerking in een langdurige vergadering, die gisteren werd gehouden in een hotel in Barcelona, te hebben opgeruimd .

PP-onderhandelaar Rodrigo Rato, getipt als de tweede man in het kabinet van Aznar, sprak gisteren na afloop van de onderhandelingen van een “vruchtbare en belangrijke” bijeenkomst. Ook CiU-fractieleider Joaquim Molins meende dat er belangrijke vooruitgang is geboekt, al onderstreepte hij dat er nog geen eind-akkoord is bereikt.

Algemeen wordt aangenomen dat een overeenkomst op de hoofdpunten inmiddels een feit is. Er wordt op gerekend dat het Spaanse parlement volgende week bijeen komt om de regering van Aznar officieel in te stellen. Behalve de Catalaanse nationalisten zou het nieuwe kabinet worden gesteund door de veel kleinere Canarische Coalitie. Aangenomen wordt dat beide partijen niet aktief in het kabinet zullen deelnemen. De Baskisch-nationalistische partij PNV, waarmee eveneens gesprekken liepen, heeft inmiddels laten weten een nieuwe regering van de PP niet te zullen steunen.

Niet bekend

De PP versloeg in maart de socialistische partij van Felipe González, maar haalde geen parlementaire meerderheid.