Zeer ontroerde Cela ontvangt de Cervantes-prijs

MADRID, 24 APRIL. De Spaanse koning Juan Carlos heeft gisteren in Madrid aan de Spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Camilo José Cela de Cervantes-prijs voor de literatuur uitgereikt. Cela krijgt de prijs, de belangrijkste onderscheiding voor letterkunde in het Spaanse taalgebied, voor zijn gehele oeuvre.

De 80-jarige Cela, die eerder in het openbaar had geklaagd dat men met de verlening van de Cervantes-prijs aan hem kennelijk wilde wachten tot hij dood was, vocht bij de uitreiking zichtbaar tegen zijn tranen.

“Het was het wachten waard”, verklaarde hij na afloop. “Nooit wacht men te lang de jaren die God gegeven heeft, want men wordt niet vijf minuten te vroeg geboren en evenmin sterft men vijf minuten te vroeg”.

Cela geldt bij zijn leven al als een 'klassiek' auteur in de spaanstalige wereld. Zijn bekendste, talloze malen vertaalde boek is zijn debuut La familia de Pascual Duarte uit 1942.

Onder zijn in totaal zeventig werken zijn verder o.a. Viaje a la Alcarria (1948), La colmena (1951) en La catira (1955).

Zijn dankwoord doorspekte Cela met verwijzingen naar de schrijver Cervantes. De omvang van zijn oeuvre, dat ook toneelstukken, kritieken, reisverslagen en essays behelst, verklaarde hij uit het feit “dat ik van woorden houd, als van vrouwen”.

Sinds 1983 was er sprake van dat Cela eens de Cervantes-prijs zou moeten krijgen. Dat dit niet gebeurde, hing naar verluidt samen met het feit dat Cela gold als een prominent schrijver tijdens de dictatuur van de in 1975 overleden Franco.

Cela was kort na het einde van de Spaanse burgeroorlog zelfs enkele jaren als censor werkzaam voor het regime, maar heeft zich anderszijds ook ingezet voor de vrijheid van expressie, onder andere door het oprichten van een weinig gezeglijk literair tijdschrift. La familia de Pascual Duarte was in 1943 verboden door de censuur. Aan de prijs is een geldbedrag van 120.000 Amerikaanse dollars (ongeveer 200.000 gulden) verbonden. Cela heeft aangekondigd dat geld aan charitatieve doelen te willen besteden. Eerdere winaars waren o.a. de Mexicaan Carlos Fuentes (1987) en de Peruaan Maria Vargas Llosa (1994). (AFP/AP)