Winstdaling van Philips schrikt Damrak niet af

AMSTERDAM, 24 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmorgen opgelucht gereageerd op de cijfers van Philips over het derde kwartaal. Het aandeel steeg met 1,90 gulden tot 62,40.

De markt was op het ergste voorbereid zodat de winstdaling van Philips met ruim 30 procent nog meeviel. Sommige handelaren wezen erop dat de presentatie voor analisten, die vanmiddag wordt gegeven nog negatieve gevolgen zou hebben voor de koers van het aandeel.

De AEX-index van meest verhandelde aandelen ging met 1,86 punten omhoog tot 554,12. Nutricia en Randstad behoorden vanmorgen tot de uitschieters. De koers van het aandeel Nutricia steeg met maar liefst 6,20 gulden naar 186 gulden en Randstad boekte een winst van 2 gulden op 108,50. Koninklijke Olie noteerde een winst van 2 gulden op 243 gulden.

Berichten over toenemende concurrentie in de luchtvaart en minder florissante vooruitzichten voor de Europese vluchten van KLM bezorgden het aandeel een fors verlies. KLM noteerde 2 gulden lager op 58,30.

VNU noteerde exclusief 36 cent slotdividend. De koers van het aandeel moet nog iets verder terug, 50 cent tot 28,70. Concurrent Elsevier leverde een dubbeltje in op 26,20 gulden en Wolters Kluwer verloor twintig cent op 192,30 gulden.

Evenals VNU noteerden ook Van Ommeren en Polygram ex-dividend. Van Ommeren betaalde 1,50 dividend. De koers steeg desondanks met 40 cent op 62 gulden. Polygram verloor 4,20 gulden op precies 100 gulden waarvan niet meer dan 95 cent te verklaren was uit de betaling van dividend. Geruchten dat de film- en muziekgigant zou heben afgezien van de overname van de Amerikaanse filmmaatschappij MGM zijn door moeder Philips ontkend.

Onder de kleinere fondsen steeg het aandeel Sligro met 3 gulden naar 104 gulden. Bouwer Heijmans realiseerde een winst van 1,90 gulden op 118 gulden. Automatiseerder Baan steeg 1,40 op 105 gulden en LCI 45 cent tot 11,35 gulden.

De dollar, die gistermiddag even terugzakte tot onder de 1,70 gulden doorbrak deze grens vanmorgen opnieuw. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur 1,7010 tegenover een koers van 1,6965 gulden aan het slot van de handel gisteren.

Belangrijkste oorzaak voor de koersstijging van de dollar is de aanhoudend zwakke Duitse mark. Ook andere Europese munten profiteren daarvan. Tegenover de gulden noteerden ook het pond sterling en de Franse franc vanmorgen hoger. De lire, die profiteert van de verkiezingswinst van centrum-links in Italië, hield vanmorgen stand op 1,0920 gulden per duizend tegenover een slotkoers van 1,0915 gulden gisteren.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York bepaalden gisteren vooral de oliefondsen de positieve trend. Aandelen als Chevron, Exxon en Texaco lijken met forse koersstijgingen te profiteren van de oplopende olieprijzen. Ook de gunstige resultaten over het eerste kwartaal van onder meer Bristol-Myers en United Airlines droegen gisteren bij aan de positieve stemming op Wall Street. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen steeg met 23,86 punten tot 5588,60 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio steeg de Nikkei-index 162,17 punten op 22.282,05. Dit index van de 225 belangrijkste aandelen op de beurs van Japan heeft dit niveau januari 1992 niet meer gehaald.