Wijers wil opheldering over besluit van PNEM

DEN HAAG, 24 APRIL. Minister Wijers (Economische Zaken) noemt het besluit van PNEM in Noord-Brabant, een van de grootste energie-distributiebedrijven, om deze zomer te stoppen met de MAP-heffing op elektriciteit en gas “teleurstellend”.

In een brief aan de directie van de Brabantse energiemaatschappij vraagt de bewindsman om opheldering over het besluit. Dat zei Wijers gisteren in de Tweede Kamer op vragen van GroenLinks-afgevaardigde Vos.

De PNEM-directie heeft besloten om de MAP-heffing (MAP is de afkorting van Milieu Actie Plan) af te schaffen omdat de rijksoverheid vanaf 1 januari aan kleinverbruikers van energie een andere milieuheffing, de ecotax, in rekening brengt. Beide heffingen moeten de consument en het midden- en kleinbedrijf stimuleren om zuiniger om te gaan met energie. Ook andere regionale distributiebedrijven, zoals Eneco (Rotterdam, het Rijnmondgebied, Dordrecht en Den Haag) willen de MAP-toeslag op termijn afschaffen.

In tegenstelling tot de PNEM ziet Wijers in de eco-tax geen reden om de toeslag voor het Milieu Actie Plan af te schaffen. De belasting moet besparing bevorderen door energie duurder te maken, terwijl de MAP-bijdrage bedoeld is voor gerichte maatregelen om besparing en duurzame energie te bevorderen, aldus Wijers.

De minister van Economische Zaken was geïrriteerd dat de PNEM niet met hem overlegd heeft en dat geen rekening is gehouden met de uitwerking van deze stap op andere energiebedrijven, die een toeslag nodig hebben om afgesproken milieu-doelstellingen te halen.

De bewindsman wijst een afschaffing van de MAP van de hand. De energiebedrijven bespreken regelmatig de uitwerking van de maatregelen die ze in het kader van het MAP hebben getroffen en maken aan de hand daarvan nieuwe afspraken voor de komende jaren. Zo spreekt EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven waaronder de PNEM, binnenkort over het zogeheten MAP 3. Wijers wil dat het besluit van de PNEM om de MAP-toeslag af te schaffen dan aan de orde wordt gesteld.