Thuiszorg Enschede besluit Melkert-banen af te stoten

ENSCHEDE, 24 APRIL. Thuiszorg Enschede-Haaksbergen zal geen nieuwe langdurig werklozen aannemen voor Melkert-banen. De contracten van de huidige Melkert-banen worden niet verlengd. De directie heeft dit besloten nadat de ondernemingsraad en het personeel zich gisteravond definitief tegen de Melkert-banen keerden.

Onder het personeel van Thuiszorg Enschede Haaksbergen was grote beroering ontstaan toen bleek dat de directie 225 werknemers wilde ontslaan en tegelijkertijd 45 Melkert-banen wilde creëren. In het kader van een reorganisatie wil Thuiszorg Enschede-Haaksbergen 220 thuishulpen en vijf leidinggevenden ontslaan. Circa honderd van hen kunnen vervolgens aan de slag als alphahulp. Een alphahulp is goedkoper omdat deze in dienst is van de cliënt en niet van de instelling.

Het personeel maakte bezwaar tegen het aannemen van werklozen terwijl een deel van hen zelf werkloos werd. De directie besloot daarop van de 45 Melkert-banen af te zien. Het jaarcontract van de 15 langdurig werklozen die al bij de insteling werken, zal niet worden verlengd.

De directie heeft er voortdurend op gewezen dat de aanvraag voor 45 Melkert-banen werd gedaan nog voordat de plannen voor de reorganisatie bekend waren. Daarnaast worden de Melkert-banen gefinancierd door het Rijk en “komt het geld dus uit een heel ander potje”, aldus directeur J. van der Eijk.