Succes Den Bosch op 'rotavond'

DEN BOSCH, 24 APRIL. Het was een rotavond. Zo'n avond waarop je niet lekker in je vel zit en waarop niets wil lukken: passes die niet aankomen, schoten die de basket niet in willen. Tot overmaat van ramp halen ook je medespelers niet hun gebruikelijke niveau, staan ook zij te schutteren als beginnende junioren. Kun je een wedstrijd dan nog winnen?

Kendall Mack lacht van oor tot oor. De Amerikaanse basketballer staat met bezweet lijf voor de dichte deur van de kleedkamer van EBBC Den Bosch en moet met stemverheffing spreken om boven het kabaal van zijn uitgelaten medespelers uit te komen. Z'n verhaal wordt steeds onderbroken, eerst door clubbestuurders die hem de hand willen schudden, later door cheerleaders die hem een dikke zoen op de wang drukken. Door vijf beslissende punten in de laatste anderhalve minuut van het vijfde duel in de best-of-seven om de landstitel tegen Den Helder is de zwak spelende Mack zowaar de gevierde man bij Den Bosch. “Dat is topsport, hè”, klinkt het nuchter.

Door de voor eigen publiek behaalde 65-63 overwinning op Den Helder heeft EBBC een 3-2 voorsprong genomen in de play-offs om het kampioenschap. Morgen wordt het zesde duel tussen beide clubs in Den Helder gespeeld. De thuisclub moet winnen om een kans op de titel te behouden. Als Den Helder daarin slaagt, wordt het zevende en beslissende treffen komende zaterdag in Den Bosch gespeeld.

Het voor circa 2.200 toeschouwers gespeelde duel van gisteravond was - net als de arbitrage - kwalitatief uiterst pover, maar wist wegens de spanning wel tot de laatste seconde te boeien. Het grootste puntenverschil stond na twaalf minuten speeltijd op het scorebord: 26-10 voor Den Bosch. De gehele tweede helft was de marge tussen beide teams nooit meer dan zes punten in het voordeel van Den Helder. De regerend landskampioen kwam na de pauze steeds beter in zijn spel en leek met één minuut en 42 seconden op de klok en een voorsprong van drie punten op weg naar de eerste uitoverwinning van de play-offs.

Een goed gemikt driepuntsschot van spelverdeler Mack, die tot op dat moment nog geen dertig procent van zijn schoten door de basket had zien gaan, bracht beide partijen echter in evenwicht. Omdat Den Helder vervolgens opnieuw balbezit kreeg, had de club van coach Maarten Tromp nog altijd de beste kans op de overwinning, maar een loopfout van Rolf Franke op twaalf seconden voor het eindsignaal brak de Helderse formatie op.

Den Bosch mocht daardoor aan een laatste aanval beginnen, de opeens van zelfvetrouwen blakende Mack eiste de bal op en zorgde in de laatste seconde met een tweepunter voor een carnavaleske sfeer in De Maaspoort.

Mack had na afloop geen verklaring voor zijn beslissende rol in de slotfase, zoals hij ook geen verklaring had voor zijn zwakke optreden daarvoor. “Soms heb je dat gewoon, dat niets wil lukken. Maar toen die driepunter erin ging, durfde ik ook die laatste bal te nemen.”

De 30-jarige, 1.77 meter lange en in Los Angeles geboren basketballer is aan zijn eerste seizoen bij EBBC bezig, maar hij verblijft al ruim vijf jaar in Nederland. Zijn eerste club hier was BC Eindhoven, daarna volgden PSV/Almonte en Flyers uit Gilze. Tot voor kort woonde Mack in het ouderlijk huis van Rik Smits, de Nederlandse basketballer die uitkomt voor de Indiana Pacers in de Amerikaanse profcompetitie.

De moeder van Smits gaf hem ook de eerste Nederlandse taallessen.

Inmiddels spreekt hij vrijwel accentloos Nederlands.

Waar hij komdend seizoen speelt, weet Mack nog niet. Den Bosch heeft hem een nieuwe aanbieding gedaan, maar er is ook interesse voor hem van een club uit België. Na de play-offs neemt hij een beslissing, zegt hij voor de kleedkamerdeur in de Maaspoort. Een groep EBBC-fans schreeuwt de longen uit hun lijf om de aandacht van hun held van de avond te trekken. Zijn blik wordt beantwoord met zes, zeven omhoog gestoken duimen. De spelverdeler lacht.

Hoezo rotavond?

    • Paul de Lange