Spanningen lopen hoog op in Kosovo

PRISTINA, 24 APRIL. In Kosovo, het door Albanezen bewoonde gebied in het zuiden van Joegoslavië, is de etnische spanning hoog opgelopen naar aanleiding van schietpartijen waarbij in twee dagen zes doden zijn gevallen.

De Servische autoriteiten - die in Kosovo de dienst uitmaken sinds ze de Albanezen van Kosovo in 1989 hun autonomie afnamen - hebben gisteren naar aanleiding van de incidenten gezegd dat de Albanezen “voor het terrorisme hebben gekozen”.

De reeks incidenten begon zondag, toen een Albanese student na een feestje zijn gasten uitliet en door een Serviër vanaf diens balkon werd doodgeschoten. De dader zei na zijn aanhouding dat hij dacht dat de Albanees zijn auto wilde stelen.

Sinds zondag zijn in Kosovo bij kennelijke wraakacties vijf Serviërs vermoord. In Decani, in het westen van Kosovo, drong een man een café van Serviërs binnen en opende het vuur, waarbij drie mensen om het leven kwamen. In Stimlje, ten zuiden van Pristina, werd een Servische politieman doodgeschoten en in Mitrovica werd een politie-auto aangevallen, waarbij een een Servisch meisje werd gedood en de naast haar zittende politieman gewond werd. In Pec in het westen van Kosovo werden twee Servische politiemannen ernstig gewond. In Decani hebben de Serviërs hun scholen gesloten uit vrees voor nieuwe aanslagen, waartegen de politie hen niet zou kunnen beschermen.

De regerende Servische socialistische partij - de partij van de Servische president Milosevic - beschuldigde de “Albanese separatistische beweging” ervan “de weg van het terrorisme te zijn opgegaan”. Daarmee zouden deze 'separatisten' de kansen op een vreedzame oplossing van het probleem-Kosovo willen torpederen.

Kosovo, waar de Albanezen meer dan negentig procent van de bevolking uitmaken, raakte in 1989 haar grondwettelijk gegarandeerde onafhankelijkheid kwijt. Sindsdien maken de Serviërs er op elk gebied volledig de dienst uit. Vrijwel alle Albanezen zijn uit overheidsdienst ontslagen. Ze hebben zich gereorganiseerd in een 'parallelle' ondergrondse samenleving, die vrijwel geen contact heeft met de 'bovengrondse' samenleving, die van de Serviërs. (Reuter, AP, AFP)