Poolfietser nadert doel alleen en vooral te voet

UTRECHT, 24 APRIL. De tocht naar de magnetische noordpool van Marc Cornelissen - solo, sinds zijn expeditiegenoot twee weken geleden opgaf - verloopt voorspoedig. Hij legt gemiddeld zo'n twintig kilometer per dag af. Dat meldde gisteren het derde expeditielid, Frank Vreuls, die in het Noordcanadese Resolute Bay het basiskamp bemant.

Begin april vertrokken Cornelissen en Boris Krielen uit Resolute Bay naar de magnetische pool, een tocht van zo'n zeshonderd kilometer over de bevroren poolzee. Ze hoopten daarbij zo veel mogelijk gebruik te kunnen maken van mountainbikes.

Krielen gaf de moed echter na vier dagen op. De overgang tussen het organiseren van de tocht en het fietsen op het hobbelige ijs was hem te groot. Sindsdien verblijft hij met Vreuls in het basiskamp. Hij wilde gisteren zijn opgeven nog niet toelichten. Naar verwachting keren de drie over vier weken terug naar Nederland.

Even twijfelde Cornelissen of hij niet ook moest stoppen. De architect besloot echter door te zetten, om zijn 'Arctische droom' te verwezenlijken. De solist is gefascineerd door het Arctisch gebied en wil zijn persoonlijke grenzen nog verder verleggen. Cornelissen bevindt zich nu ten noordwesten van Bathurst Island. Hij heeft een omweg naar het westen moeten maken omdat open water de doorgang belemmerde. Met zijn waakhond Pebble vordert hij gestaag, door het geaccidenteerde terrein meer lopend dan fietsend.

Gisteren bracht Krielen de eenzame avonturier per vliegtuig nieuwe communicatie-apparatuur. Door de combinatie van zon en het magnetisch veld waarin Cornelissen zich verplaatst, blijkt zijn radio niet goed genoeg te werken. Het Argos-systeem, dat via satellieten werkt, moet het contact met het basiskamp verbeteren. Cornelissen heeft nog 300 kilometer voor de boeg.