Paraguay: generaal krijgt ministerspost

ASUNCIÓN, 24 APRIL. De rebellie van de Paraguayaanse generaal Lino Oviedo is gisteren na 27 uur tot een einde gekomen. Oviedo heeft zijn opstand opgegeven in ruil voor de post van minister van Defensie. De generaal had zich maandag teruggetrokken in een kazerne van de landmacht uit protest tegen zijn ontslag eerder die dag als chef van de landmacht.

Oviedo vervangt Hugo Estigarribia, de eerste burger sinds de jaren veertig op de post van minister van Defensie van Paraguay. Volgens president Juan Carlos Wasmosy was de promotie van Oviedo, een “unieke oplossing”, noodzakelijk om bloedvergieten te voorkomen.

De benoeming van Oviedo tot minister van Defensie leidde gisteren tot protesten in de hoofdstad, Asunción. Voor het gebouw van het Congres scholden woedende demonstranten, die zich hadden verzameld om steun te betuigen aan de in 1993 democratisch gekozen president, Wasmosy uit voor lafaard. Een populaire radiocommentator noemde de benoeming van Oviedo een “belediging aan alle buitenlandse ministers, presidenten en internationale organisaties die hun steun hebben beteugd aan de democratie in Paraguay”.

Wasmosy ontsloeg generaal Oviedo maandag omdat de generaal een verbod op politieke activiteiten van militairen zou hebben geschonden. Oviedo heeft herhaaldelijk laten weten dat hij bij de volgende verkiezingen, in 1998, namens de regerende Colorado partij kandidaat voor het presidentsschap wil zijn.

Volgens aanhangers van Oviedo in het parlement volgde het ontslag op de weigering, vorige week, door het Congres om internationale tolbruggen toe te wijzen aan bedrijven waarin Wasmosy belangen zou hebben. (AP, AFP, Reuter)