Overmars mijmert met Hiddink over EK; Vier debutanten in oefeninterland tegen Duitsland

NOORDWIJK, 24 APRIL. Marc Overmars heeft een droom. Hij zit bij het eerste optreden van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap in Engeland verrassend genoeg op de reservebank naast bondscoach Guus Hiddink.

Tegenstander is op die tiende juni Schotland en de taaie Britten willen niet buigen voor de favoriet. Het blijft 0-0, tot een kwartier voor tijd Overmars invalt. Na een lange rush maakt hij het winnende doelpunt.

Zo heeft de linksbuiten de afgelopen weken tijdens zijn revalidatie in Zeist zitten mijmeren met Hiddink.

“Het is leuk om elkaar lekker te maken”, meent Hiddink. “Overmars staat als een jong veulen aan het hek te rammelen. Hij denkt een beetje aan het Van Basten-scenario van 1988. Maar ik vind dat niet realistisch.”

De bondscoach, die zijn contract tot na het WK in '98 zal verlengen, kiest vooralsnog voor zekerheden.

Marc Overmars gaat alleen naar Engeland als toeschouwer. Maar wat zijn zekerheden in het leven?

Ronald de Boer verzwikte gistermiddag zijn enkel op de training en speelt vanavond niet mee in de oefeninterland tegen Duitsland.

Het Nederlands elftal lijkt op het ogenblik een duiventil met veel nieuwe gezichten. Zo zullen vanavond John Veldman, Jordi Cruijff, Peter Hoekstra en wellicht Phillip Cocu debuteren in het basisteam.

En zelfs PSV'er Jaap Stam, vorig seizoen nog actief in de eerste divisie en te licht bevonden door de technisch staf van Ajax, zal zijn speelminuten krijgen. Nu het nog kan probeert Hiddink een zo groot mogelijke groep spelers uit te testen.

Daartoe behoort in De Kuip alleen in noodgevallen Frank de Boer. De centrale verdediger van Ajax kampt met een lichte knieblessure. John Veldman is zijn vervanger. Dat de Spartaan in twee weken tijd is opgeklommen tot Ajacied én international verbaast Hiddink niets. “Veldman speelt dit seizoen erg constant. Toen hij nog voor PSV uitkwam heb ik meegemaakt dat hij in de voorbereiding tegen Atletico Madrid sterspeler Futre helemaal wegspeelde.”

Het mirakel van Athene, waar Ajax zich alsnog voor de finale van de Champions League plaatste, heeft de voorbereiding van Hiddink op het EK niet ernstig in de war geschopt. Althans dat beweert hij.

“Successen hebben juist een positief effect op de motivatie. Ik geloof niet in fysieke en geestelijke vermoeidheid. In de aanloop naar het EK van '88 kan ik elk incidentje nog uit mijn plakboek halen. PSV won toen de Europa Cup I (met Hiddink als trainer, red.) en Ajax speelde de Europa Cup II-finale. Maar Oranje werd in West-Duitsland wél Europees kampioen. De omstandigheden in Engeland zijn dermate uitdagend dat elke speler daar vanzelf zijn inspiratie vindt. De jongens willen allemaal dolgraag op Wembley de finale spelen. Het is alleen een domper voor de amateurclubs die nu door de afwezigheid van de Ajacieden het bezoek van de toppers mislopen.”

De KNVB heeft de gedupeerde verenigingen op een lijst gezet voor een ander trainingskamp. De Ajacieden krijgen van Louis van Gaal tien dagen vrij na de laatste competitiewedstrijd op 5 mei. De resterende internationals hoeven zich pas op 20 mei in Zeist te melden voor een trainingsstage. De hereniging vindt plaats op 27 mei in Noordwijk, vijf dagen na de finale in Rome. Op 29 mei oefent het Nederlands elftal tegen de Volksrepubliek China in Tilburg en op 4 juni volgt een duel met de Ieren in Rotterdam.

Dan moet het elftal er staan.

Hiddink denkt dat hij aan de huidige selectie nog drie, vier nieuwe namen toevoegt. Hij steekt met 22 spelers de Noordzee over, onder wie drie doelmannen. Oscar Moens (Go Ahead) en Ruud Hesp (Roda JC) zijn de belangrijkste kandidaten om Van der Sar en De Goey te vergezellen. Over de kansen van Bryan Roy om terug te keren in de Oranjeselectie wilde Hiddink geen uitspraken doen. Dat Glenn Helder ontbreekt in de groep van vanavond heeft te maken met het feit dat hij de afgelopen maanden bij Arsenal nauwelijks wedstrijden heeft gespeeld.

Hiddink liet zich ontvallen dat Jordi Cruijff in principe de concurrentiestrijd moet aanbinden met Patrick Kluivert voor de positie van centrumspits, mits de Ajacied eind mei weer helemaal fit is. “Hoewel ik Jordi eventueel ook op links of recht kan inzetten, lijkt me dit toch voor hem de beste plek.” Vanavond krijgt de beroemdste voetbalzoon ter wereld, die gisteren al snel werd omringd door een horde journalisten, assistentie van Hoekstra (links) en Taument (rechts). In zijn rug wordt hij ondersteund door Dennis Bergkamp.

Hiddink is niet bang dat hij met de selectie van Jordi een hoop ellende in huis haalt. Tenslotte lijkt het niet onwaarschijnlijk dat zijn trotse vader als een bok op de haverkist zal springen als blijkt dat zoonlief in zijn ogen verkeerd wordt ingezet.

De media zullen Cruijff senior daarbij gaarne te hulp schieten. Hiddink: “Ik heb de afgelopen weken met Johan enkele goede gesprekken gehad. Hij is erg enthousiast en heeft geen enkele voorwaarde gesteld. Ik verwacht geen problemen en als ze wel komen zal ik me daar weinig van aantrekken.”

Opstelling Nederlands elftal: Van der Sar; Veldman, Blind, Seedorf, Bogarde; Cocu, Bergkamp, Richard Witschge; Taument, Jordi Cruijff en Hoekstra.

    • Erik Oudshoorn