Nog geen troepen weg uit Bosnië

BRUSSEL, 24 APRIL. De NAVO-vredesmacht in Bosnië, IFOR, zal in elk geval tot de verkiezingen van september op de huidige sterkte van 60.000 man blijven.

Dat zei gisteren de Amerikaanse stafchef, generaal John Shalikashvili, na een bijeenkomst met collega's uit andere NAVO-landen in Brussel. “We hebben aanvolen niet over te gaan tot troepenvermindering [in Bosnië] teneinde het veilige klimaat te scheppen dat voor de verkiezingen nodig is”, aldus Shalikashvili. De bijeenkomst van de generaals was gewijd aan de tenuitvoerlegging van het vredesakkoord van Dayton.

IFOR moet volgens het huidige mandaat voor het eind van dit jaar worden teruggetrokken uit Bosnië. Als dat voornemen wordt uitgevoerd, moet met de aftocht al aan het eind van komende zomer een begin worden gemaakt. Veel waarnemers en betrokkenen gaan ervan uit dat het vertrek van IFOR onherroepelijk zal leiden tot een hervatting van de oorlog in Bosnië en binnen IFOR wordt dan ook gedacht aan de mogelijkheid van een verlenging van het mandaat. Daartegen bestaan echter grote bezwaren, vooral van de kant van de Amerikanen die de ruggegraat van IFOR uitmaken. Ook de Belgische en de Duitse regering hebben al laten weten dat hun IFOR-troepen uiterlijk eind dit jaar worden teruggetrokken.

De Britse infanterie-eenheden die deel uitmaken van IFOR hebben daarentegen te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met een verlenging van het mandaat tot na het eind van 1996. Dat schreef vandaag het gezaghebbende Britse blad Jane's. “De planningsstaf van de eenheden die pantservoertuigen van het type Saxon of Warrior hebben gaat ervan uit dat nog lange tijd een belangrijke NAVO-strijdmacht in Bosnië zal blijven”, aldus het blad. (AFP, Reuter)