Duitsers verslaan Jong Oranje: 2-0

SITTARD, 24 APRIL. De voetballers van Jong Oranje waren gisteren in Sittard in het oefenduel met Jong Duitsland driekwart van de wedstrijd in balbezit, maar verloren desondanks met 2-0. De Duitse verdediging was strak georganiseerd, de aanval doelgericht. Wedau (27ste minuut) en Müller (76) maakten de doelpunten.

Bij Oranje stond Ajacied Wooter in de voorhoede op rechts, Makaay van Vitesse in het centrum en PSV'er Zenden op links. Op papier een sterk trio, maar in de praktijk viel het tegen. De spitsen, gesteund door de aanvallende middenvelder Bruggink van FC Twente, kwamen nauwelijks aan bod tegen de fysiek sterke Duitsers. Individuele acties verzandden steeds. In verdedigend opzicht deed bondscoach Hans Dorjee een verrassende keuze door de Feyenoorders Boateng en Van Bronckhorst in het centrum te posteren. Doordat Van Bronckhorst, normaliter linkshalf, niet aan opbouwen toekwam, moest Boateng zich met die taak belasten. Dat ging hem matig af.

Nederland creëerde welgeteld eén kans: in de vijftiende minuut slaagde PSV'er Van der Leegte er, na een één-tweetje met rechtsachter Van der Hoeven van Sparta, niet in te scoren. Wedau deed het beter.

Hij trof doel met een afstandsschot van ruim 25 meter. Na het openingsdoelpunt trok Duitsland zich weer terug en kwam alleen met counters af en toe gevaarlijk naar voren. Nederland mocht de bal rondspelen, maar zodra het gevaarlijk dreigde te worden grepen de Duitsers in. Invaller Müller bepaalde de eindstand op 2-0. Zijn schot schampte het been van Paauwe van De Graafschap, waardoor doelman Van Fessem van Willem II op het verkeerde been werd gezet.

Dorjee was ondanks de nederlaag tevreden over de prestatie van zijn ploeg. “De wedstrijd tegen de Duitsers was een botsing van twee totaal verschillende speelstijlen, maar ondanks het verlies pas ik het aanvallende concept niet aan. Wie zoveel aanvalt als wij, geeft achterin ook veel weg. Dat is het risico. We moeten leren minder ruimte weg te geven, dat is een leerproces.” (ANP)